Μάτε: Τι είναι το «θαυματουργό» τσάι της Λατινικής Αμερικής και πώς το φτιάχνεις

Κοινοποίηση:
mate

Κυρίως όσοι ασχολούνται φανατικά με το ποδόσφαιρο θα έχουν δει τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές να έχουν ένα περίεργο ποτηράκι στα χέρια τους, ένα θερμό και να πίνουν ένα λίγο διαφορετικό τσάι. Αυτό είναι το μάτε, το οποίο πίνεται κυρίως ζεστό, αλλά μπορείς να το φτιάξεις και κρύο -με παγάκια και παγωμένο νερό- και το οποίο ονομάζεται τερερέ.

Τα καλό με το μάτε είναι ότι αντίθετα με το καφέ το φτιάχνεις μια φορά και μπορεί να πιείς περίπου 12-13, καθώς κάθε φορά που το τελειώνεις γεμίζεις το ποτήρι ξανά με ζεστό νερό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, μέχρι επί της ουσίας το yerba (το βότανο) να χάσει τη γεύση του και τις ουσίες του.

Έτσι μπορείς να διαβάσεις, να εργαστείς και να έχεις δίπλα σου συνέχεια το μάτε και να πίνεις κάθε φορά από λίγο, ώστε να μπορείς να συγκεντρώνεσαι καλύτερα. Αν και γενικά το μάτε πίνεται ζεστό, μπορείς εύκολα να το πιείς και το καλοκαίρι. Αν πας σε μια παραλία στην Αργεντινή θα δεις ότι η πλειοψηφία των λουόμενων θα πίνει μάτε, ακόμη και με 40 βαθμούς έξω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μάτε είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα για ορισμένους λαούς της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), είναι κάτι σαν τελετή. Οικογένειες, φίλοι και γνωστοί μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα πάρκο και να μοιραστούν ένα μάτε, ώστε να έρθουν πιο κοντά. Η παράδοση λέει ότι αυτός που ετοιμάζει το μάτε, είναι και αυτός που γεμίζει και μοιράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάποιο σπίτι στην Αργεντινή χωρίς μάτε!

Πώς φτιάχνεις το μάτε

Το να φτιάξεις ένα μάτε είναι κάτι απλό, ωστόσο θα χρειαστείς τα κατάλληλα σύνεργα. Ένα ειδικό κυπελλάκι (παραδοσιακά από κολοκύθα, αλλά πλέον οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είτε ξύλο, είτε μέταλλο, είτε λαστιχένιο), ένα ειδικό καλαμάκι (την μπομπίγια), το οποίο έχει από κάτω κάτι σαν σουρωτήρι ώστε να μην μπαίνουν στο στόμα σου τα βότανα και φυσικά το γιέρβα μάτε, το οποίο μπορείς να βρεις online στην Ελλάδα, ή φυσικά αν πας σε οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, επίσης εύκολα μπορείς να βρεις και στην Ισπανία.

Προσθέτεις το γιέρβα μάτε, λίγο περισσότερο από τη μέση του ποτηριού, βάζεις το ποτηράκι με έναν τρόπο ώστε να δημιουργήσεις ένα μικρό «βουναλάκι», δηλαδή να πάει το περισσότερο γιέρβα από τη μια μεριά, προσθέτεις λίγο νερό βρύσης στο μισό που δεν υπάρχει πολύ γιέρβα, προσθέτεις την μπομπίγια (σσ. αν θες εδώ μπορείς να βάλεις και λίγη ζάχαρη) και ταπάρωντας με το δάχτυλό σου το πάνω μέρος του καλαμακίου προσπαθείς να βάλεις το μέρος με το σουρωτήρι κάτω από το γιέρβα, το οποίο (αν το κάνεις σωστά) θα δεις ότι θα ανασηκωθεί λίγο. Στη συνέχεια προσθέτεις ζεστό νερό, από τη μεριά που έχεις βάλει το καλαμάκι και πίνεις το μάτε σου. Προσοχή: Ζεστό και όχι βραστό νερό, γιατί θα καεί το γιέρβα. Αν χρησιμοποιήσεις βραστήρα, τότε βγάλε το νερό λίγα δευτερόλεπτα πριν βράσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: