Μάχες κοντά στον ρωσικό αγωγό φ.α. προς την Ευρώπη! Κίνδυνος ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού

Κοινοποίηση:
agogos_pipeline

Η επίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Κουρσκ μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από την λήξη της σύμβασης

Σύμφωνα με την ενεργειακή εταιρεία Gazprom, οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της συνοριακής περιοχής Κουρσκ, η οποία δέχεται επίθεση από την Ουκρανία, συνεχίζονται κανονικά μέσω του κόμβου Sudja. Αντίστοιχη δήλωση έκανε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ . «Η Gazprom θα προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας στο ποσό των 38,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάτι που έχει επιβεβαιώσει η ουκρανική πλευρά, μέσω του σταθμού Sudja από τις 9 Αυγούστου», δήλωσε ο Κουπριάνοφ.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Αναλυτές της ING Bank αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό Sudja. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, ο κίνδυνος ξαφνικής διακοπής της ροής αερίου θα αυξηθεί. Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προετοιμάζεται ήδη για τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ της Gazprom και της Ουκρανίας και τον τερματισμό των προγραμματισμένων παραδόσεων. Ωστόσο, μια πιθανή προηγούμενη αποτυχία των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν ένα σοκ για το σύστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν ανακοινώσει πως επικρατεί αναστάτωση. Η Gazprom δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την Παρασκευή. Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου GTS Ukraine δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters  .

Ωστόσο, μια χώρα έχει ήδη λάβει μέτρα. Το βράδυ της Πέμπτης, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Μολδαβίας ανέφερε στο Telegram ότι η κυβέρνηση έλαβε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και εισήγαγε ένα επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης για τον τομέα του φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπήρχαν διακοπές ή κίνδυνοι άμεσης διακοπής.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη λαμβάνουν αέριο από τη Ρωσία μέσω αυτής της διαδρομής. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί από αυτούς έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο. Οι κύριοι αποδέκτες ήταν η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μολδαβία, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η Αυστρία εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου μέσω της Ουκρανίας, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου τους και έχουν λάβει μέτρα για την μείωση της ζήτησης.

Λόγω των μαχών κοντά στη Σούτζα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ για μια ξαφνική διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος της ουκρανικής διαδρομής πριν λήξει η σύμβαση διαμετακόμισης με την Gazprom. Η τρέχουσα πενταετής συμφωνία για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαίους πελάτες λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: