Μάχη της Ντόρτμουντ με την Ρεάλ στο Λονδίνο για την κούπα του Champions League – Σέντρα στις 22:00 – Οι ενδεκάδες

Κοινοποίηση:
champions-league-reus_vinicious-m

Ο ναός του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το θρυλικό Γουέμπλεϊ, φιλοξενεί για 8η φορά (και 3η στην εποχή του Champions League) τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που θα αναδείξει τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Νέα γιατί η κάτοχος του τίτλου Μάντσεστερ Σίτι παραδίδει τα σκήπτρα της έχοντας αποκλειστεί στα πέναλτι από τη Ρεάλ στα προημιτελικά…

Η ενδεκάδα της Ρεάλ  Κουρτουά – Καρβαχάλ, Ρούντιγκερ, Νάτσο, Μεντί – Καμαβινγκά, Βαλβέρδε, Κρόος, Μπέλινγκχαμ – Βινίσιους, Ροντρίγκο.

Η ενδεκάδα της Ντόρτμουντ

Κόμπελ, Ρίερσον, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν, Τζαν, Ζάμπιτσερ, Σάντσο, Μπραντ, Αντεγέμι, Φίλκρουγκ

Αυτή η διπλή αναμέτρηση θα ήταν για πολλούς ο ιδανικός τελικός, ωστόσο η κληρωτίδα είχε άλλη άποψη και εν τέλει το ζευγάρι που θα εμφανιστεί σήμερα στο Λονδίνο είναι αυτό που δεν υπολόγιζε κανείς.

Ναι η Ρεάλ σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται είναι πάντα μία από τις υποψήφιες για να παίξει στον τελικό, ωστόσο τη Ντόρτμουντ δεν την υπολόγιζε κανείς.

Για να ακριβολογούμε κανείς δεν πίστευε ότι θα περάσει από τη φάση των ομίλων όταν κληρώθηκε στον «όμιλο του θανάτου» μαζί με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Νιούκαστλ. Κι όμως οι Βεστφαλοί κόντρα σε κάθε προγνωστικό πήραν την πρώτη θέση στον όμιλο τους (αφήνοντας 2η την Παρί, 3η τη Μίλαν και εκτός Ευρώπης τη Νιούκαστλ) και στο φινάλε έφτασαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό.

Η Μπορούσια έχει κατακτήσει μία φορά το τρόπαιο (3-1 τη Γιουβέντους στο Μόναχο το 1997 ενώ το 2013 ηττήθηκε με 2-1 από τη Μπάγερν στο Γουέμπλεϊ), την ίδια ώρα που η αντίπαλος της έχει συμμετάσχει 17 φορές σε τελικό έχοντας 14 τίτλους και είναι μακράν της δεύτερης η πιο πετυχημένη ομάδα στο θεσμό (η τελευταία της ήττα σε τελικό είναι το 1981 όταν ηττήθηκε 1-0 από τη Λίβερπουλ στο Παρίσι).

Μάλιστα η Ρεάλ έχει φτάσει ως τον τελικό αήττητη (8 νίκες, 4 ισοπαλίες) κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν.

Ξεκάθαρο φαβορί οι Ισπανοί, αλλά…
Πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού η αλήθεια είναι ότι η «βασίλισσα» είναι η ομάδα που έχει τον τίτλο του φαβορί. Πήρε με άνεση το πρωτάθλημα στην Ισπανία, απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου Σίτι, έχει την τεχνογνωσία από τελικούς και κούπες, ωστόσο η φετινή Ντόρτμουντ δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου…

«Η Ρεάλ είναι φαβορί, αλλά δεν ήμασταν φαβορί ούτε απέναντι στην Ατλέτικο ούτε απέναντι στην Παρί. Κι αν είμαστε γενναίοι και δεν παρουσιαστούμε εδώ, απλώς για να δούμε… τη Ρεάλ να κερδίζει το επόμενο τρόπαιό της, τότε θα έχουμε μια ευκαιρία», είπε με νόημα ο Έντιν Τέρζιτς, ο οποίος το 2013 είχε δει τον τελικό κόντρα στη Μπάγερν ως οπαδός της Μπορούσια και τώρα θα την κοουτσάρει ο ίδιος στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ!

«Ένας τελικός είναι ο πιο σημαντικός αγώνας, αλλά και ο πιο επικίνδυνος. Πρέπει να απολαμβάνεις πλήρως το ότι συμμετέχεις σ’ αυτήν τη γιορτή αλλά, μετά, θα υπάρχει η ανησυχία ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Νιώθεις ότι η κατάκτηση ενός Champions League είναι πολύ κοντά και φοβάσαι ότι θα σου ξεφύγει. Ο καθένας μας το ζει και το διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο. Πρέπει να τα κάνεις όλα πολύ καλά, χωρίς να τα παρατάς και να έχεις λίγη τύχη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι έχουμε μεγάλο σεβασμό για την αντίπαλο μας», τόνισε από την πλευρά του ο Κάρλο Αντσελότι.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι Γερμανοί, χωρίς τους Αλάμπα, Τσουαμενί οι Ισπανοί ενώ κι ο Κουρτουά θα πάρει τη θέση του Λούνιν ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από γρίπη.

Το Last Dance δύο σπουδαίων
Ο σημερινός αγώνας είναι ξεχωριστός και για δύο εμβληματικές φιγούρες των δύο ομάδων. Τον Μάρκο Ρόις από την πλευρά της Ντόρτμουντ και τον Τόνι Κρόος από την πλευρά της Μπάγερν.

Ο πρώτος μετά από 12 χρόνια αποχωρεί από τη Μπορούσια χωρίς να έχει γίνει γνωστό που θα συνεχίσει την καριέρα του (ή αν θα κρεμάσει τα παπούτσια του). Ο δεύτερος θα αγωνιστεί για τελευταία φορά με τη Ρεάλ στην οποία βρέθηκε το 2014 κι αφού παίξει με τη Γερμανία στο Euro 2024 θα αποχαιρετήσει την ενεργό δράση.

Η πορεία τους προς τον τελικό
Η Μπορούσια όπως προαναφέραμε έκανε τη σούπερ έκπληξη παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο της (μπροστά από Παρί, Μίλαν, Νιούκαστλ).

Στους 16 άφησε εκτός συνέχειας την Αϊντχόφεν (1-1 εκτός, 2-0 εντός), στους 8 την Ατλέτικο Μαδρίτης (ήττα 2-1 εκτός, νίκη 4-2 εντός).

Στα ημιτελικά συνάντησε ξανά την Παρί κι εκεί έκανε την έκπληξη καθώς νίκησε 1-0 στο Ντόρτμουντ και επικράτησε με το ίδιο σκορ στο Παρίσι (με τον Εμπαπέ και την παρέα του να έχουν 6 δοκάρια στα δύο ματς!).

Η Ρεάλ από την πλευρά της τερμάτισε πρώτη στον 3o όμιλο (ακολούθησαν Νάπολι, Μπράγκα και Ουνιόν Βερολίνου), πετυχαίνοντας το απόλυτο με 6/6 νίκες.

Στους 16 ζορίστηκε με τη Λειψία (η δεύτερη γερμανική της αντίπαλος φέτος), αλλά την άφησε εκτός συνέχειας (νίκη 1-0 εκτός, ισοπαλία 1-1 εντός) και στα προημιτελικά βρέθηκε αντίπαλος της Σίτι.

Στο Μπερναμπέου είχαμε ίσως το καλύτερο ματς της χρονιάς που έληξε ισόπαλο 3-3, ενώ το δεύτερο ματς έληξε 1-1, με τη Σίτι να πληρώνει την αστοχία της και να αποκλείεται στα πέναλτι (4-3 η Ρεάλ).

Στα ημιτελικά κοντραρίστηκε και πάλι με Γερμανούς (Μπάγερν Μονάχου) με το πρώτο ματς στη Βαυαρία να λήγει 2-2 και στον δεύτερο αγώνα η Μπάγερν ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 88′, αλλά δύο γκολ του Χοσέλου (88′, 90’+2′) την έστειλαν στον τελικό!

Η προϊστορία τους
Οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες για 15η φορά και όλες οι αναμετρήσεις τους είναι για το Champions League.

Η Ρεάλ έχει το πάνω χέρι με έξι νίκες, ενώ πέντε αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι και τρεςι φορές έχουν νικήσει οι Γερμανοί.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: