Αν υπάρχει ένα πράγμα που εξιτάρει τους αρχαιολόγους ολόκληρου του κόσμου, αυτό δεν είναι άλλο από το σημείο ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια ανακάλυψη που αν και εφόσον πραγματοποιηθεί ποτέ είναι βέβαιο πως θα συνταράξει την επιστημονική κοινότητα.
Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πού θάφτηκε ο μεγάλος στρατηλάτης, με τα κύρια σημεία βεβαίως να επικεντρώνονται σε μέρη που έχουν παραμείνει συνυφασμένα με τον βασιλιά της Μακεδονίας. Προφανώς από αυτήν την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η πόλη της Αιγύπτου που φέρει το όνομά του, δηλαδή η Αλεξάνδρεια.
Την ίδια γνώμη έχει και η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα η οποία έχει στην κυριολεξία θυσιάσει την καριέρα της στο «κυνήγι» αυτού του μεγάλου στόχου, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα και να φτάσει στην άκρη του, ελπίζοντας ότι θα βρει τον τάφο του Αλέξανδρου.
Πριν από μερικά χρόνια η σκαπάνη των συνεργατών της έφερε στο φως ένα εύρημα που αναπτέρωσε τις ελπίδες τόσο της ίδιας όσο και πολλών άλλων εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, στο πάρκο της Αλεξάνδρειας στους Κήπους Σαλαλάτ, όπου πλέον οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν βαθιά μέσα στο έδαφος τα θεμέλια της παλιάς, της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας και πλέον έχουν την βεβαιότητα ότι κινούνται σε χώρους στους οποίους περπάτησαν οι σύγχρονοι του Μακεδόνα ηγεμόνα αν όχι και εκείνος αυτοπροσώπως!
Το εύρημα στο οποίο στάθηκαν περισσότερο και κέντρισε το ενδιαφέρον του National Geographic Society ήταν ένα λευκό κομμάτι μαρμάρου το οποίο βρέθηκε στις ανασκαφές και στάλθηκε υπόψη της κυρίας Παπακώστα. Εκείνη διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για μια απλή λευκή πέτρα, αλλά για ένα καλλιτέχνημα και συγκεκριμένα ένα έργο της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο μάλιστα φέρει την σφραγίδα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτή η ανακάλυψη προ επταετίας αναπτέρωσε το ηθικό της Ελληνίδας επιστήμονος η οποία σήμερα διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού και έχει κατορθώσει να κάνει ανασκαφές που φτάνουν δεκάδες μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια, αποκαλύπτοντας τμήματα της κάποτε βασιλικής συνοικίας της πόλης της αρχαιότητας.
Αυτή η διαδικασία είναι διαρκής και ασταμάτητη, ενώ η Ελληνίδα αρχαιολόγος στην έρευνά της χρησιμοποιεί μοντέρνα, εξειδικευμένη τεχνολογία, όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική τομογραφία (ERT) σε συνδυασμό με μαρτυρίες συγγραφέων της αρχαιότητας, αναφορές, χάρτες, τα πάντα. Κάθε φορά με την ελπίδα ότι θα καθοριστεί κάποιο σημείο εκσκαφής που θα φέρει νέα αποτελέσματα τα οποία με την σειρά τους θα διατηρήσουν ενεργή την έρευνα και φυσικά θα δώσουν επιπλέον κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι παραμένουν εκεί και ψάχνουν το απόλυτο αρχαιολογικό μυστικό.
«Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να το βρεις, αλλά σίγουρα είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας στη βασιλική συνοικία και όλα είναι υπέρ μου. Ήμουν επίμονη και συνέχισα και θα συνεχίζω», υποστηρίζει με λόγια που μαρτυρούν τόσο την δική της επιθυμία αλλά παράλληλα και τον επιστημονικό ρεαλισμό που οφείλει να δείχνει ένας αρχαιολόγος ο οποίος είναι εξοικειωμένος πάντα και με την ιδέα ότι κάποια μυστικά μπορεί και να παραμείνουν για πάντα θαμμένα και καλά κρυμμένα κάτω από τόνους χώματος και πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Η Ελληνίδα αρχαιολόγος είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο της αρχαιολογίας και όσοι είναι κοντά στην έρευνά της συμφωνούν ότι όσα έχει ανακαλύψει είναι σημαντικά, αλλά τα καλύτερα και πιο σημαντικά έρχονται.
Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη…και απορώ με το πατριωτικό Μακελειο γιατί ποτε δεν φιλοξένησε τον Αστέριο Τσιντσιφό και τις αποκαλύψεις που έχει κάνει για την λεληλασία και τα αρχαία που έφυγαν νύχτα από την Αμφίπολη…μια υπόθεση που έχει πάει στον εισαγγελέα αλλα ακόμα τίποτα……..
Συμφωνω απολυτα με τον πιο πανω αναγνωστη/σχολιαστη περι της Κας Σουλβατζη αν και πολυ πιο ενημερωμενος απο εμενα και δυστηχως και απο το ιδιο το ΜΑΚΕΛΕΙΟ απο οτι φαινεται..
Υστερα, εγω παλι αλλο φοβαμαι, διοτι ειναι ικανοι να τον ξεθαψουν και να τον θαψουν πουθενα στα Σκοπια μερια,και μετα..
Ο τάφος είναι στην Αμφίπολη…..αλλά ποιος θα βγει να το πει?ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών…..ο τάφος είναι στην Αμφίπολη και αυτό είναι το αποδεικτικό καμία σχέση δεν έχουν οι γύφτοι στα Σκόπια με την μια και μοναδική ελληνική Μακεδονία…..
Τα τζιπ της αντιτρομοκρατικής λένε μετέφεραν νύχτα πράγματα από την Αμφίπολη. Και δε μας είπαν ένας τάφος με τρεις ορόφους σε ποιον ανήκε. Οσοι είναι από την Μακεδονία ξέρουν ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γιατί θα μπορούσε.
Μεγάλη συζήτηση…
Η Σουλβατζη…τον εχει βρει τον ταφο…εδω και δεκαετιες…
Στην Οαση..Σιουα..στην Αιγυπτο…
Εχει γραψει και σχετικο βιβλιο…εχει βρει και τις επιγραφες…και τα κτερισματα…
Το εχει αποδεχθει και η Αιγυπτιακη Κυβερνηση…και μεγαλο μερος της Ελληνικης Επιστημονικης Κοινοτητας..
Με αμετρητα συνεδρια και παρουσιασεις…
Αλλα επειδη μπηκαν στη μεση οι μασωνοι…τοτε…με το Βενιζελο…κοπηκε….και την εξαφανισανε…
Μετα…ο Παντερμαλης (επι καραμανλη)… της ζητησε, να του “παραχωρησει” την ανασκαφη…
του ειπε οχι…(γιατι η ανασκαφη ειναι ιδιωτικη-και πηραν ουτε μια δραχμη απο το Ελληνικο Δημοσιο)…
και κοπηκε παλι…
Και εσεις, εκει στο μακελιο, πατε και βγαζετε…τη συστημικη…γνωστη αρχαιολογο…(η οποια εδω και χρονια βριζει τη Σουβαλτζη)…και…η οποια δεν εχει βρει ουτε…λιθαρι…
Για βγαλτε και το Σπυροπουλο τον απιθανο Ελληνα αρχαιολογο…
να σας πει…και για τη Λακωνια…και…τη Θηβα…
Σύμφωνα με τον Άγιο Ραφαήλ ο τάφος του μέγα Αλέξανδρου είναι στην Αμφίπολη… Υπάρχει μνεία εντός του μνημείου… θα βρεθεί τούνελ 20 μέτρων που οδηγεί στο μέγα βασιλέα…
Όλοι οι αρχαιολόγοι να ψάξουν στα ενδότερα της Αμφίπολης.
Πολύ φοβάμαι ότι τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας
Οι καθολικοί και όλοι οι χριστιανοί του κόσμου λένε ότι ανήκουν στον Άγιο Μάρκο αλλά μάλλον κάνουν λάθος είναι του Μ Αλεξάνδρου
Η καθολική εκκλησία δεν δέχεται να εξεταστούν τα οστά από επιστήμονες και έτσι το μυστήριο δεν θα λυθεί ποτέ