Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μελιού έχουν επιβεβαιωθεί από πληθώρα ερευνών.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, όσο πιο σκούρο χρώμα έχει, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα σε συνδυασμό με την παχύρρευστη μορφή του, το καθιστούν αποτελεσματικό αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην αντιβίωση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Βαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του υπερανθεκτικού στη θεραπεία χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA), ενός νοσοκομειακού μικροβίου, που πλήττει πλήθος ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το παράγωγο των μελισσών, όταν εφαρμόστηκε τοπικά, λειτούργησε ως ασπίδα κατά της μόλυνσης σε περιπτώσεις ελκών και αποστημάτων που είχαν προηγουμένως εμφανίσει εξαιρετική ανοχή στη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Οι εν λόγω ιδιότητες του μελιού αποδίδονται σε συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, που προέρχονται είτε από τις ίδιες τις μέλισσες, είτε από τη γύρη των λουλουδιών.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα.
Τα πιο θεραπευτικά είδη μελιού
Το θυμαρίσιο
Ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ, μετά τον έλεγχο εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξε πρώτο και με διαφορά το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές του έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα.
Το μέλι μανούκα
Το μέλι μανούκα προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη, μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.
Παιδιά κάντε πιο σωστή έρευνα πριν ανεβάσετε κάτι που αφορά διατροφή και υγεία.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι υπερεκτιμημένο και δεν προσφέρει και τόσα πολλά.
Το μέλι κουμαριάς είναι πολύ ανώτερο με κάπως πικρή γεύση,
Για όσες δεν τους αρέσει το πικρό υπάρχει το μέλι βελανιδιάς το οποίο
αποδείχθηκε εργαστηριακά ότι είναι το πλέον αντιοξειδωτικό μέλι ξεπερνώντας
ακόμα και το πανάκριβο manouka
Σωστός! Για το μέλι βελανιδιάς που γράφεις δεν ξέρω αλλά το μέλι κουμαριάς είναι το κάτι άλλο!👍👍👍