Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και το Ελληνικό μέλι είναι ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως.
Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα «ζαχαρώσει».
Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι!
Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό-σκοτεινό μέρος μεγάλο χρονικό διάστημα θα στερεοποιηθεί (ζαχαρώσει). Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί.
Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
Συμβουλή: Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή μην το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία λειτουργεί ως φάρμακο, έτσι δεν βλάπτει ακόμη και τους διαβητικούς ασθενείς.
Το μέλι χρησιμοποιείτε ως φάρμακο για τη θεραπεία πληγών ή δερματικών ασθενειών.
Το χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι αρχαίοι Έλληνες (το συνιστούσε ο Ιπποκράτης σε πολλές περιπτώσεις) και Αιγύπτιοι για τη θεραπεία των πληγών και των ασθενειών τους.
Αποστειρώνει μολυσμένες πληγές και να επιταχύνει την ίαση τους, ενώ η τοποθέτηση μελιού σε πληγές διαβητικών ασθενών, μπορεί να μειώνει τα ποσοστά ακρωτηριασμών.
Σε εγκαύματα, το μέλι έχει ανακουφιστική δράση και βοηθά σημαντικά στη γρήγορη ίαση (μάλλον κάπως έτσι βγήκε η περίφημη έκφραση «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι να γιάνει!»).
Είναι γνωστό γιατί μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο).
Το μέλι βοηθά ακόμη και στην στοματική υγεία, δηλαδή στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου.
Σημαντικές πληροφορίες
Πως το χρησιμοποιούμε? Τοποθετούμε μέλι 2-3 φορές ημερησίως και βοηθά σημαντικά σε πληγές που μολύνονται ή δεν επουλώνονται (αποστειρώνει πληγές σε 3 με 10 μέρες).
Μπορεί να είναι επικίνδυνη η χρήση μελιού σε πληγές? Δεν έχουν αναφερθεί μολύνσεις που προκαλούνται λόγω της τοποθέτησης μελιού σε πληγές.