Μέντσεν, υποψήφιος πρόεδρος της Πολωνίας: Οι λαθρομετανάστες που διασχίζουν τα πολωνικά σύνορα «πρέπει να πυροβολούνται»!

Κοινοποίηση:
epa10921178 Slawomir Mentzen of the right Confederation party reacts during Law and Justice party parliamentary elections night in Warsaw, Poland, 15 October 2023. Poland holds parliamentary elections in which citizens elect 460 MPs and 100 senators for a four-year term. In addition to the elections, Poland is holding a four-point referendum on the privatization of state-owned enterprises, increasing the retirement age, accepting migrants under the EU relocation mechanism and removing border barriers with Belarus.  EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT

Ο Σλάβομιρ Μέντσεν, ο οποίος είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Πολωνίας εκ μέρους του δεξιού κόμματος της Συνομοσπονδίας, δήλωσε ότι οι λαθρομετανάστες θα πρέπει να πυροβολούνται από τους συνοριοφύλακες, εάν προσπαθήσουν να περάσουν με τη βία τα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Ο Μέντσεν είπε επίσης ότι η χώρα του θα πρέπει να συλλάβει Γερμανούς αστυνομικούς που πέρασαν τα σύνορα προσπαθώντας να απωθήσουν λαθρομετανάστες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν φτάσει από τον ανατολικό γείτονά τους.

Μιλώντας κατά την έναρξη της προεδρικής του εκστρατείας στη Βαρσοβία στις 31 Αυγούστου, ο Μέντσεν είπε: “Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους λαθρομετανάστες που περνούν τα ανατολικά μας σύνορα. Εάν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει με τη βία στην Πολωνία, τότε θα πρέπει να πυροβοληθεί”.

Η Πολωνία εισήγαγε πρόσφατα νομοθεσία που επιτρέπει στα στρατεύματα στα σύνορα να ανοίγουν πυρ εναντίον όσων περνούν παράνομα, εάν αποτελούν φυσική απειλή για τους συνοριοφύλακες, αλλά ο νόμος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Μέντσεν είχε επίσης συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στις αναφορές για Γερμανούς συνοριοφύλακες και αστυνομικούς που μεταφέρουν παράνομους λαθρομετανάστες, οι οποίοι πιστεύουν ότι προέρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, πίσω στην Πολωνία.

“Και στα δυτικά μας σύνορα, αν δούμε ξανά ένα βαν της γερμανικής αστυνομίας να αφήνει λαθρομετανάστες στο έδαφός μας, θα συλλάβουμε τους Γερμανούς αστυνομικούς και θα κατασχέσουμε τα οχήματά τους”.

Το δεξιό κόμμα Συνομοσπονδία έγινε το πρώτο κόμμα της Πολωνίας που έχρισε τον υποψήφιό του για να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η επιλογή του Σλάβομιρ Μέντσεν θεωρήθηκε έκπληξη από πολλούς, καθώς ο Μέντσεν είναι ελευθεριακός και οικονομικά φιλελεύθερος, οι απόψεις του οποίου τον καθιστούν λιγότερο πιθανό να προσελκύσει ψήφους από τους Συντηρητικούς (PiS), αλλά καθιστούν πιο πιθανό το κόμμα να προσελκύσει ψήφους από την κεντρώα Συμμαχία του Τρίτου Δρόμου, ακόμη και από τον Συνασπισμό Πολιτών (KO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Μέντσεν εξελέγη βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2023. Είναι επικεφαλής της ελευθεριακής παράταξης του κόμματός του, της οποίας προηγουμένως ηγείτο ο βετεράνος συντηρητικός Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη Συνομοσπονδία για τις απόψεις του σχετικά με τις γυναίκες και τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο ίδιος ο Μέντσεν βυθίστηκε σε διαμάχη όταν έθεσε υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 και ισχυρίστηκε ότι η Συνομοσπονδία ήταν μια “πολιτική δύναμη που απέρριπτε τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τις αμβλώσεις, τους φόρους και την ΕΕ”.

Έκτοτε έχει πάρει πίσω τα λόγια του, υποστηρίζοντας ότι τα σχόλιά του ήταν εκτός πλαισίου και ότι το κόμμα της Συνομοσπονδίας δεν υποστηρίζει το λεγόμενο “Polexit”.

Η τρέχουσα πολιτική πλατφόρμα του κόμματος χαρακτηρίζεται από σκεπτικισμό απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία, την επιθυμία για ριζικές φορολογικές μειώσεις και την αντίθεση σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πράσινη Συμφωνία και το Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Το κόμμα επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση του PiS για υπερβολική, όπως είπε, υποχωρητικότητα προς την ΕΕ, για το ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τη μετανάστευση, για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα δικαστικής μεταρρύθμισης και για υψηλούς φόρους και για υπερβολικά γενναιόδωρες, όπως υποστήριξε, κοινωνικές δαπάνες.

Η υποστήριξη της Συνομοσπονδίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Από τότε που έλαβε ποσοστό κοντά στο 8% στις βουλευτικές εκλογές του 2023, πέτυχε ένα 12% στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και η τελευταία δημοσκόπηση της κρατικής εταιρείας δημοσκοπήσεων CBOS έφερε το κόμμα στο 16%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response