Μια ομάδα 15 δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων του Russia Today, μπήκαν πριν λίγες ώρες για πρώτη φορά στην αίθουσα ελέγχου του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ, στα πλαίσια της παρουσίασης ενός guide book για τη ζώνη υψηλού κινδύνου της περιοχής.
Ο αντιδραστήρας εξακολουθεί να “δίνει” 40.000 φορές περισσότερα ύψη ραδιενέργειας από το κανονικό, όπως γράφει το RT. Ο χώρος καλύπτεται με μια συγκολλητική ουσία που δεν επιτρέπει τη δημιουργία σκόνης.
Το πυρηνικό δυστύχημα έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμό 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.
Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων (κατηγορία 7). Διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.
Από το ατύχημα πέθαναν αμέσως δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος.
Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν.
Χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία συνδέονται με το ατύχημα χωρίς ο ακριβής αριθμός να είναι υπολογίσιμος.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, 8,4 εκατ. κατοίκους της σύγχρονης Λευκορωσίας, Ουκρανίας και της Ρωσίας εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ενώ πάνω από 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την μόλυνση.
Το ενδιαφέρον για το πυρηνικό δυστύχημα εντάθηκε εκ νέου μετά την επιτυχία της ομώνυμης σειράς της ΗΒΟ, ενώ οι Ρώσοι αυτή την περίοδο ετοιμάζουν τη δική τους “απάντηση”.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Κατά τα λοιπά, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ρυπογονες αντι-οικολογικές, ενώ τα πυρηνικά, καθαρή ενέργεια… η Ελλάδα πληρώνει τσουχτερότατα πρόστιμα για αυτές και οι άλλοι που έχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, κάνουν πάρτυ με τις ζωές μας… σύντομα και ο φίλος Τούρκος… η Greenpiece ακούει;;;