Μέση Ανατολή: Πείνα, αρρώστιες και βόμβες για τους κατοίκους της Γάζας

Κοινοποίηση:
gaza-nosok

Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος» τόνισε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εξήγησε πως πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση επιδημιών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα Υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να στοιβαχτούν σε υποτυπώδεις καταυλισμούς

Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν επίσης αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης.

Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Καταστροφές και σε αποθήκες σιτηρών

Έντονες ανησυχίες υπάρχουν όμως και για το ενδεχόμενο λιμοκτονίας του πληθυσμού. Μία από τις τελευταίες αποθήκες σιτηρών στη Λωρίδα της Γάζας υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και το βασικότερο τρόφιμο για τους κατοίκους του θύλακα, το ψωμί, γίνεται ένα ολοένα και πιο σπάνιο αγαθό.

«Αν ο Ερυθρός Σταυρός δεν λάβει την έγκριση των Ισραηλινών ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επισκευές, θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητά μας» δήλωσε ο Αμπντελνάσερ αλ Αζάμι, πρόεδρος της ένωσης αρτοποιών. Από τις πέντε αλευροποιίες στη Λωρίδα της Γάζας, οι δύο τουλάχιστον έχουν πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως πως ο κίνδυνος λιμού είναι «άμεσος» για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Τα αποθέματα σε νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα εξαντλούνται, καθώς στη Γάζα έχουν εισέλθει μόλις 1.139 φορτηγά με βοήθεια, από τα οποία τα 447 μετέφεραν τρόφιμα.

Αυτό καλύπτει μόλις «το 7% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών των κατοίκων σε θερμίδες» εκτίμησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Τα λίγα μεγάλα σακιά με αλεύρι που έχουν απομείνει πωλούνται πλέον έως και 180 ευρώ έκαστο.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και χθες τις έρευνές του στο Αλ Σίφα για πιθανά κρησφύγετα της Χαμάς κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που έχει μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και μέσα στο οποίο παραμένουν εκατοντάδες ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άμαχοι που κατέφυγαν σε αυτό. Οι Αρχές της Χαμάς ανακοίνωσαν πως Ισραηλινοί στρατιώτες «κατέστρεψαν» πολλές υπηρεσίες του τεράστιου συγκροτήματος.

Ο εντοπισμός πτώματος 19χρονης στρατιώτη που κρατείτο ως όμηρος από τη Χαμάς προβλήθηκε από το Ισραήλ ως απόδειξη των ισχυρισμών του ότι το νοσοκομείο αποτελούσε κρησφύγετο της παλαιστινιακής οργάνωσης. Πρόκειται για το δεύτερο πτώμα ομήρου που εντοπίζει ο ισραηλινός στρατός σε λιγότερες από 24 ώρες.

«Εστιάζουμε σε ό,τι βρίσκεται υπογείως, συμπεριλαμβανομένου εντός των νοσοκομείων. Ως προς αυτό, οι στρατιώτες μας βρήκαν την είσοδο σήραγγας στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα και μηχανικοί του στρατού φέρνουν στην επιφάνεια σκάβοντας την υποδομή εκεί» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο Αλ Σίφα στεγάζει στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, κυρίως σε σήραγγες που έχει σκάψει κάτω από το συγκρότημα, πράγμα το οποίο διαψεύδει η Χαμάς.

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι κρατούνταν στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπήκαμε εκεί. Αν οι όμηροι ήταν εκεί, αυτοί μεταφέρθηκαν» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: