Μέση Ανατολή: «Σε Δυτική Όχθη και Γάζα βλέπουμε τάσεις ριζοσπαστικοποίησης»

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στην Μέση Ανατολή, με την πολεμική σύρραξη που μαίνεται από τον περασμένο Οκτώβρη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς να έχει επηρεάσει την διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Για τα όσα εκυλίσσονται στην Λωρίδα της Γάζας μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, o οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Αμερικής και της Τουρκίας στην περιοχή.

«Ήδη πριν την τρομοκρατική και κτηνώδη επίθεση της Χαμάς εναντίον πολιτών στο Ισραήλ είχε αρχίσει να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους των προσπαθειών για ειρήνευση στην περιοχή από την ατζέντα για τα δύο κράτη σε μια ατζέντα βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονες», είπε αρχικά, εξηγώντας πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως στόχο να αναχαιτιστεί αυτή η προσπάθεια εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

«Η πολιτική προσπάθεια για τα δύο κράτη έχει κάτα κάποιον τρόπο ανασταλλεί και παρότι παραμένει για πολλούς μια πυξίδα αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να φανταστούμε, εν μέσω κλιμάκωσης -από την Χαμάς μέχρι τους Χούτι – πώς θα γίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο κ. Λάβδας και συνέχισε:

«Αν παρακολουθήσει κανείς τι γίνεται στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα θα διαπιστώσε ότι βλέπουμε τάσεις ριζοσπαστικοποίησης. Βρισκόμαστε σε μια φάση κλιμάκωσης, όχι αποκλιμάκωσης ακόμα τουλάχιστον».

«Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία»
Σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει ώστε να απανέλθει η ειρήνη στην περιοχή εκτίμησε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία». Ο ίδιος σχολίασε τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία. «Το πιο πιθανό είναι να δούμε περαιτέρω χτυπήματα και στην ενδοχώρα στην Υεμένη, ώστε να μπορέσει να απονευρωθεί το σύστημα των Χούτι πριν δούμε μια κάμψη αυτής της ιστορίας», εκτίμησε και πρόσθεσε:

«Μέσα σε αυτό το κλίμα έχουμε και την τουρκική πρωτοβουλία σε σχέση με το Λιβυκό να προσθέτει ανησυχία στην περιοχή. Το μείζον ερώτημα είναι κατά πόσον η κλιμάκωση θα συμπεριλάβει και μεγάλα κράτη όπως το Ιράν».

Ο καθηγητής στην συνέχεια επεσήμανε πως μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει, παρά τις δηλώσεις ότι το Ιράν θα περάσει το Ρουβίκωνα και θα μπει το ίδιο σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ και με τη Δύση. «Το Ιράν θα εξακολουθήσει να ενισχύει τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι, να ενισχύει και τη Χαμάς», σημείωσε ο κ. Λάβδας.

«Φαίνεται ότι γίνεται και μια συζήτηση σε σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων»
Ο ίδιος ανέλυσε την στάση της Τουρκίας στην περιοχή λέγοντας ότι υπάρχει σειρά εξελίξεων, που έχουν τη δυσκολία τους τις οποίες η Αθήνα τις παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά. «Φαίνεται ότι γίνεται και μια συζήτηση σε σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πειρασμός εκεί είναι μεγάλος και για την Ιταλία γιατί συζητάμε για πολύ μεγάλα κοιτάσματα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το μήλον της έριδος και όχι το Αιγαίο, σε ότι αφορά τα κοιτάσματα, και άρα μπαίνουμε κι εκεί σε μια δύσκολη ισορροπία», επεσήμανε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κατέληξε λέγοντας:

«Η Τουρκία έχει στόχους, έχει υπομονή και καθόλου δεν ενδιαφέρεται αν φανεί ότι είναι ασυνεπής σε σχέση με δηλώσεις ακόμη και συμφωνίες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: