Μέση Ανατολή: Τα δύο στρατηγικά λάθη της Χεζμπολάχ και οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Κοινοποίηση:
57974725-libanos11

Σε αχαρτογράφητα νερά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, την περασμένη Παρασκευή.

Το Ισραήλ παρά τον θάνατο του Νασράλα, συνεχίζει να σφυροκοπά περιοχές του Λιβάνου, ενώ όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν αποκλείεται να έχουν αρχίσει, ή πρόκειται να ξεκινήσουν, μικρές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ. Ωστόσο παραμένει ασαφές αν θα προχωρήσει τελικά σε μια πλήρη χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι περιορισμένη σε πεδίο εφαρμογής εάν το κάνει.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της Χεζμπολάχ, η οποία έχει δεχθεί απανωτά ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα είναι «ακέφαλη», ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις τείνουν στο ότι αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρησιακή της ικανότητα.

Τα δύο στρατηγικά λάθη της Χεζμπολάχ
Σε άρθρο ανάλυση η Wall Street Journal εξηγεί ποια ήτα εκείνα τα δύο στρατηγικά λάθη της Χεζμπολάχ, που σχεδόν την αποδεκάτισαν .

Πρώτον, ότι υποτίμησε κατάφωρα τον εχθρό, δηλαδή το Ισραήλ και υπερεκτίμησε τις ικανότητες του προστάτη της, του Ιράν, και του δικτύου συμμαχικών του μαχητών στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και ρουκετών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων ακριβείας. Αυτό είχε σκοπό να αποτρέψει μια ισραηλινή κλιμάκωση. Τα όπλα της δεν έχουν προκαλέσει καμία σημαντική ζημιά στο Ισραήλ μέχρι στιγμής.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει αποδείξει ότι η έννοια της «ενότητας των μετώπων» είναι μονόδρομος, με τους συμμάχους του στην περιοχή να αναμένεται να χύσουν αίμα για το ιρανικό καθεστώς, αλλά χωρίς καμία αμοιβαιότητα από την Τεχεράνη.

Ενώ η Χεζμπολάχ έχει γίνει θύμα της ίδιας της ύβρεως, το Ισραήλ κινδυνεύει τώρα να πέσει σε παρόμοια παγίδα, ειδικά εάν εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο και επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική σύνθεση του Λιβάνου.

Παρά τους θανάτους του Νασράλα και πολλών ανώτερων διοικητών, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διατηρεί χιλιάδες μαχητές και ένα μεγάλο οπλοστάσιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε προετοιμασμένο έδαφος στα οχυρά της στον νότιο Λίβανο.

Ενώ οι Ισραηλινοί διοικητές γνωρίζουν τους κινδύνους της χερσαίας μάχης —και θυμούνται τις απώλειες της εκστρατείας το 2006— το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ—η επιστροφή περίπου 60.000 Ισραηλινών που εκτοπίστηκαν από επιθέσεις της Χεζμπολάχ από περιοχές κατά μήκος των συνόρων—είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με την εναέρια δύναμη.

Παρά τα πρόσφατα χτυπήματα, η Χεζμπολάχ αρνείται να σταματήσει τα διασυνοριακά πυρά χωρίς να συμφωνήσει και το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η δραματική αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ δημιουργεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για το Ιράν, το οποίο έχει βασιστεί στους πυραύλους και τους πύραυλους της λιβανικής ομάδας ως αποτρεπτικό μέσο έναντι κάθε πιθανής ισραηλινής επίθεσης στο δικό του πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι υπολογισμοί του Ιράν – λιγότερο από δύο μήνες αφότου το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια περιπλέκονται περαιτέρω από την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο βαθιά το Ισραήλ έχει διεισδύσει στο δικό του κατεστημένο ασφαλείας. Το Ιράν, το οποίο τελεί υπό τις δυτικές κυρώσεις, πρέπει να προμηθευτεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και των εξαρτημάτων του μέσω σκιερών μεσαζόντων.

Το Ισραήλ, το οποίο διείσδυσε στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ για να εξοπλίσει τα walkie-talkies και τους τηλεειδοποιητές της με εκρηκτικά, θα μπορούσε να έχει παρέμβει με παρόμοιο τρόπο σε ιρανικά δίκτυα επικοινωνιών ή όπλα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Με τον νέο Ιρανό πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν, να επιχειρεί μια επίθεση γοητείας στη Δύση -και μια πιθανή επιστροφή στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις που θα αμβλύνουν τις κυρώσεις στην πληγείσα οικονομία του Ιράν- η Τεχεράνη είναι πιθανό να απέχει από την άμεση δράση για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Βαλί Νασρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Advanced International Studies και πρώην ανώτερος σύμβουλος του State Department.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ήταν μια ταπεινωτική αποτυχία των πληροφοριών για το Ισραήλ. Ωστόσο, ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ δεν παρακολουθούσε στενά τη Γάζα ήταν ακριβώς επειδή, από το 2006, ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εστιάζουν σε αυτό που θεωρούσαν αναπόφευκτο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Η σειρά των χτυπημάτων τον Σεπτέμβριο έδειξε πόσο διεξοδικά είχε διεισδύσει η Χεζμπολάχ και βοήθησε στην αποκατάσταση της αμαυρωμένης φήμης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η Χεζμπολάχ, φυσικά, δεν έχει φύγει, και το κίνημα διατηρεί χιλιάδες μαχητές και ένα σημαντικό μέρος του οπλοστασίου του.

Αλλά αυτό που έχει χάσει ξεκάθαρα η Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου είναι η αύρα του αήττητου που της επέτρεψε ουσιαστικά να ελέγχει το λιβανικό κράτος. Η χώρα δεν είχε πρόεδρο από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω παρεμπόδισης της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της που εμπόδισαν το κοινοβούλιο της χώρας να διεξαγάγει ψηφοφορία.

Η Χεζμπολάχ διακινδυνεύει τώρα τη θέση της με τη βάση της στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου, ειδικά καθώς οι κάτοικοι κυρίως σιιτικών περιοχών στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκάα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response