Αχτίδα ελπίδας για παύση των επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στον πόλεμο με το Ισραήλ που είναι έκτοτε σε εξέλιξη, από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ενώ χιλιάδες ακόμη αγνοούνται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κατοικημένων περιοχών που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς.
Η πρωτοβουλία διαμεσολάβησης του Κατάρ με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ οδήγησε στη συγκρότηση πρότασης για εκεχειρία, που όπως είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πέτυχε να πάρει μία «συνολικά θετική» απάντηση από την Χαμάς, η οποία πάντως έχει υποβάλει «ορισμένα σχόλια» σε αυτήν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων και ΜΜΕ, η πρόταση αυτή περιγράφει αρχικά μία πρώτη φάση με ανακωχή για έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες προβλέπονται:
Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να ακολουθήσει επόμενη φάση, με ανταλλαγή στρατιωτών κρατούμενων, την επιστροφή των σωμάτων νεκρών, περαιτέρω απελευθέρωση φυλακισμένων, κ.ά.
Τα σχόλια της Χαμάς έχουν διαβιβαστεί στην ισραηλινή πλευρά και τόσο η κυβέρνηση Νετανιάχου όσο και η Μοσάντ και οι άλλες μυστικές υπηρεσίες της χώρας «μελετούν διεξοδικά» τα δεδομένα. Την διαδικασία εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής οδού προς την παύση εχθροπραξιών επιδιώκει να ενισχύσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μεταβαίνει ξανά στο Ισραήλ την Τετάρτη, στην πέμπτη επίσκεψή του στη χώρα τους πέντε μήνες του πολέμου.
Η πρόταση σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα στο Παρίσι, από τους αντιπροσώπους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ (τις οποίες εκπροσώπησε ο «γνωστός μας» από την θητεία του στην πρεσβεία στην Αθήνα Γουίλιαμ Μπερνς, σήμερα διευθυντής της CIA), παρουσία εκπροσώπου και του Ισραήλ. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά, όπως ενημέρωσε χτες επίσημα η πλευρά του Κατάρ.