Μέση Aνατολή – Τιμή πετρελαίου: Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις ακόμα και για 200 δολάρια το βαρέλι

Κοινοποίηση:
petrelaio-amerikaniko-4

Οι τιμές του πετρελαίου προκαλούν έντονη ανησυχία λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, μια επίθεση του Ισραήλ στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την πυραυλική επίθεση από το Ιράν προς το Ισραήλ, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε ισραηλινά αντίποινα ακόμα και κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ιράν αποτελεί βασικό μέλος του ΟΠΕΚ και παράγει περίπου το 5% του παγκόσμιου πετρελαίου. Εάν οι ιρανικές υποδομές πληγούν, εκτιμάται ότι έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα τεθεί σε κίνδυνο.

Αναλυτές, όπως ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB, μιλώντας στην εκπομπή «Street Signs Europe» του CNBC την Πέμπτη, εξηγούν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την αγορά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσθέσει σημαντικό ρίσκο στην αγορά, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι. «Αν αφαιρέσετε τις εγκαταστάσεις στο Ιράν, εύκολα θα πάτε στα 200 δολάρια και πλέον» είπε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονταν με άνοδο που ξεπέρασε το 2,1% στα 75,50 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 71,75 δολάρια καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,3%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response