Μια φωτογραφία που δείχνει έναν αστυνομικό να πατά με τη μπότα του στο κεφάλι μια διαδηλώτρια που βρίσκεται στο έδαφος, προκάλεσε σάλο. Ανέβηκε ακόμη και στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στα social media.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο fake news της Νέας Δημοκρατίας, η φωτογραφία αυτή δεν είναι από τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης στα Προπύλαια ανάμεσα σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και αστυνομικούς, όπως ανέφερε και το μήνυμα στο twitter του ΠΑΜΕ. Η φωτογραφία είναι μεν πραγματική αλλά έχει τραβηχτεί τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο.
Στην ανακοίνωση έχει επισυναφθεί κι ένα screenshot από το λογαριασμό του ΠΑΜΕ (σ.σ. η ανάρτηση δεν υπάρχει στο λογαριασμό).
«Fake «αποδείξεις» δήθεν αστυνομικής βίας» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης από το παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.
«Διάφοροι λογαριασμοί στα social media μεταξύ των οποίων και του ΠΑΜΕ, σήκωσαν ψευδή ανάρτηση με fake φωτογραφία στην προσπάθειά τους να χτίσουν το αφήγημα περί δήθεν «οργίου αστυνομικής βίας» σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, παρουσίασαν φωτογραφία τραβηγμένη τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο κατά την περίοδο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων», ως σημερινή από την Αθήνα. Η φωτογραφία δείχνει αστυνομικό να πατάει στο κεφάλι διαδηλωτή. Επισυνάπτεται η ψευδής ανάρτηση του ΠΑΜΕ με την fake φωτογραφία.
Στην πραγματικότητα η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας» αλλά εφαρμόζοντας τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης συγκεντρώσεων με κλιμάκωση και τελευταία αλλά αναγκαία τη ρίψη χημικών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.
ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ…ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΚΕΔΕΣ
Μου θυμίζει την “Ηλένια“. Πάλι fake; χαχαχα.