Σήμερα, 22 Ιανουαρίου 2025, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, αποκάλυψε ένα σοβαρό επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου «Yantar» και ενός υποβρυχίου του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τις δραστηριότητες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το πλοίο Yantar, το οποίο είναι γνωστό για την αποστολή του στη συλλογή πληροφοριών και τη χαρτογράφηση κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, εισήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Βρετανίας την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025. Αυτή η ενέργεια θεωρείται προκλητική και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή.
Η είσοδος του Yantar στην ΑΟΖ της Βρετανίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Τζον Χίλι τόνισε τη σημασία της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων και των στρατηγικών υποδομών της χώρας. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη στρατιωτική παρουσία και επιτήρηση από πλευράς του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες, το Royal Navy έχει αναπτύξει τη φρεγάτα HMS Somerset και το παράκτιο περιπολικό HMS Tyne για να παρακολουθούν το σκάφος κάθε λεπτό στα ύδατά μας», δήλωσε.
Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής, επιτρέποντας στα βρετανικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσουν το πλοίο πιο κοντά και να το παρακολουθήσουν πιο αποτελεσματικά.
Στη συνέχεια, αποκάλυψε ένα περιστατικό από τον Νοέμβριο του 2024, όπου ένα βρετανικό υποβρύχιο «κυνήγησε» το ρωσικό πλοίο.
Το απίστευτο περιστατικό
«Επέτρεψα στο υποβρύχιο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού να πάει κοντά στο Yantar, αυστηρά ως αποτρεπτικό μέτρο, για να καταστήσω σαφές ότι παρακολουθούσαμε κρυφά κάθε του κίνηση», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Όπως περιγράφει, το υποβρύχιο καταδύθηκε «αθόρυβα» πίσω από το Yantar και βγήκε στην επιφάνεια σε κοντινή απόσταση από το ρωσικό πλοίο, για να δώσει το μήνυμα ότι «παρακολουθείται στενά».
Το περιστατικό του Νοεμβρίου περιελάμβανε επίσης αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας της βρετανικής βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία διασφάλισαν ότι το ρωσικό πλοίο έφυγε από τα βρετανικά ύδατα.
«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας που στοχεύει τους συμμάχους μας στο εξωτερικό και εμάς στο εσωτερικό», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα περιστατικά με τις ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια στην Βαλτική Θάλασσα, για τα οποία είναι ύποπτα πλοία του ρωσικού «σκιώδους» στόλου.
Το «μήνυμα» στον Πούτιν
Απευθυνόμενος απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε: «Σε βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε και δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε σθεναρά για την προστασία της χώρας μας».
Επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά πλοία και αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρούν κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ξεκινήσει την αποστολή Baltic Sentry για να προστατεύσει τις υποθαλάσσιες υποδομές.
Ο Τζον Χίλι επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλου του προσωπικού που συμμετείχε στην απάντηση στο ρωσικό πλοίο Yantar.
Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, με τον ίδιο να τονίζει πως «η Ρωσία είναι επικίνδυνη, αλλά θεμελιωδώς αδύναμη».