Το μίνι εξουδετερωτικό αντίσωμα είναι δέκα φορές μικρότερο από το πλήρες αντίσωμα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ κι έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του φαρμάκου Ab8, πιθανού προληπτικού μέσου κατά του νέου κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 920.000 ανθρώπων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell, το φάρμακο αυτό αποδείχθηκε «ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποτροπή των μολύνσεων και την αντιμετώπιση» των λοιμώξεων από το νέο κορωνοϊο σε εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια και χάμστερ. Το φάρμακο λέγεται ότι δεν προσκολλάται σε ανθρώπινα κύτταρα, πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ανθρώπους.
«Το Ab8 όχι μόνον έχει το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid-19, αλλά και για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην μολυνθούν από τον SARS-CoV-2», είπε ο Τζον Μέλορς, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο UPMC και εκ των συντακτών της έρευνας.
«Αντισώματα μεγαλύτερου μεγέθους έχουν αποδώσει κατά άλλων λοιμωδών νοσημάτων και έγιναν ανεκτά, λόγος για τον οποίο ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19 και για την προστασία εκείνων που ουδέποτε μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και δεν έχουν ανοσία», πρόσθεσε.
Μεταξύ των τρόπων λήψης του φαρμάκου, που εξετάζουν οι ερευνητές, είναι η εισπνοή, ή μια υποδόρια ένεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ομάδα ερευνητών του Κέντρου Βιοάμυνας του Πανεπιστημίου του Τέξας και Αναδυόμενων Νοσημάτων του Εθνικού Εργαστηρίου Γκάλβεστον, δοκίμασαν το Ab8 και διπίστωσαν ότι μπλόκαρε την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Σε δοκιμές με ποντίκια, όσα έλαβαν το φάρμακο, είχαν δέκα φορές λιγότερη ποσότητα του μολυσματικού ιού σε σύγκριση με εκείνα, στα οποία δεν χορηγήθηκε το Ab8.