Η έλλειψη μαγνησίου, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό μας.
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο με πολλαπλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλει στη σκελετική υγεία και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και ο ρόλος του στην εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά περίπου 320 mgμαγνησίου, ενώ για τους άντρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 420 mg. Στις μικρότερες ηλικίες (γυναίκες και άντρες 19-30) η συνιστώμενη πρόσληψη είναι κατά 10 mg χαμηλότερη συγκριτικά με τις παραπάνω τιμές, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται κατά 40 mg μεγαλύτερη πρόσληψη από την προαναφερθείσα.
Το μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί(π.χ. μία μερίδα αμύγδαλα 95 γρ. δίνει 255 mg μαγνησίου), η μπανάνα (μία μέτρια μπανάνα δίνει 31,9 mg μαγνησίου) και το μπρόκολο (21 mg μαγνησίου ανά μερίδα 100 γρ.).
Όταν η πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής είναι χαμηλότερη από αυτή που συνιστούν οι ειδικοί, εκδηλώνεται ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα κυριότερα από τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω:
1. Μυϊκοί σπασμοί & κράμπες: Οι ακούσιοι σπασμοί των μυών και οι κράμπες ανήκουν στα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης μπορεί επίσης να παρατηρηθούν γενικευμένοι σπασμοί σε όλο το σώμα, όπως στις κρίσεις επιληψίας. Αν και οι περιστασιακές κράμπες (π.χ. λόγω στρες, υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης ή έντονης γυμναστικής) δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό αν είναι πολύ συχνές.
2. Κακή διάθεση & άγχος: Λόγω της εμπλοκής του στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μαγνήσιο επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Η έλλειψή του στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και με εντονότερες εκδηλώσεις άγχους.
3. Σκελετικά προβλήματα: Πέρα από την προχωρημένη ηλικία, την αποχή από τη σωματική άσκηση και τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, παράγοντα κινδύνου για την αποδυνάμωση του σκελετού και την οστεοπόρωση αποτελεί και η έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο επιδρά άμεσα στα οστά και ταυτόχρονα επηρεάζει τη διαθεσιμότητα ασβεστίου στον οργανισμό, επομένως ο ρόλος του στη σκελετική υγεία είναι διττός.
4. Κόπωση: Όπως όλες οι διατροφικές ελλείψεις έτσι και η έλλειψη μαγνησίου συνοδεύεται από ένα αίσθημα μόνιμης κούρασης και υπνηλίας. Όταν η διατροφή δεν εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τα επίπεδα ενέργειας παραμένουν χαμηλά και παρατηρούνται προβλήματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης και η μειωμένη πνευματική διαύγεια. Εκτός από τη γενικευμένη κόπωση, ένα ακόμη σύμπτωμα που απαντάται συγκεκριμένα λόγω της έλλειψης μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία.
5. Ανεβασμένη πίεση: Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου έχει συνδεθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών με τη σταδιακή άνοδο της αρτηριακής πίεσης και τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Ταυτόχρονα, μελέτες σε υπερτασικούς έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
6. Αναπνευστικά προβλήματα: Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου είναι συχνότερη μεταξύ των ασθενών με άσθμα συγκριτικά με άτομα που δεν παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Η έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου θεωρείται ότι οδηγεί σε συσσώρευση ασβεστίου στους μυς της αναπνευστικής οδού, με αποτέλεσμα αυτοί να συστέλλονται και η αναπνοή να γίνεται πιο δύσκολη.
7. Αρρυθμία: Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, κατάσταση γνωστή ως αρρυθμία, κατατάσσεται στα πλέον σοβαρά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Η αρρυθμία συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως οι ζαλάδες, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η τάση λιποθυμίας.