Όλοι τρώνε ένα γιαούρτι στη διάρκεια της δίαιτάς τους, γιατί έχει λίγες θερμίδες και χορταίνει. Υπάρχουν πολλά είδη γιαουρτιού: στραγγιστό, αγελαδινό, πρόβειο, με φρούτα και ξηρούς καρπούς, επιδόρπια γιαουρτιού, για μωρά και νήπια. Τελικά, το γιαούρτι παχαίνει και ποιο είδος πρέπει να επιλέξεις; Σύμφωνα με την κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Αναστασία Δ. Κόκκαλη, αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεται για τ γιαούρτι.
“Ζωντανές” καλλιέργειες
Το γιαούρτι παράγεται με την προσθήκη καλλιεργειών ωφέλιμων βακτηρίων στο γάλα και αποτελεί μία από τις βασικές τροφές του δυτικού πολιτισμού για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Πρόκειται για τα πιο θρεπτικά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. “Όπως το γάλα και το τυρί, το γιαούρτι προσφέρει περισσότερα από 10 βασικά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους ασβέστιο, βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο” τονίζει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος. Ένα βασικό όφελος του γιαουρτιού είναι πως συμβάλλει στην υγεία και τη δύναμη των οστών και, σε αντίθεση με το γάλα και το τυρί, βοηθά την πέψη. “Εκτός από την αρχική καλλιέργεια βακτηρίων, σε ορισμένους τύπους γιαουρτιού μπορεί να έχουν προστεθεί και άλλες καλλιέργειες βακτηρίων, γνωστές ως προβιοτικά, οι οποίες ενισχύουν τα οφέλη του. Τα προβιοτικά είναι “φιλικά” βακτήρια που ενισχύουν την υγεία των εντέρων αποκαθιστώντας την ισορροπία ανάμεσα στα “καλά” και τα “κακά” βακτήρια” αναφέρει η ειδικός.
Κάνει δουλειά το γιαούρτι;
Δεν είναι μόνο η παραδοσιακή πεποίθηση αιώνων πως το γιαούρτι έχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην υγεία, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός πρόσφατων μελετών επισημαίνουν επίσης τα οφέλη του. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal Of Medicine διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού είναι ωφέλιμη για τη διαχείριση του βάρους. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι “η κατανάλωση γιαουρτιού είχε σχετιστεί με μικρότερη αύξηση βάρους και στις τρεις ομάδες που μελετήθηκαν” και πρόσθεσαν πως “ενδιαφέροντα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι αλλαγές στα εντερικά βακτήρια μπορεί να επηρεάζουν την αύξηση του βάρους”. Φυσικά, το σκέτο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, στοιχείο που βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους. Αυτό δε σημαίνει ότι όσο πιο πολύ ασβέστιο καταναλώνεις τόσο πιο γρήγορα θα χάνεις. Όταν όμως έχεις έλλειψή του, αυτό προκαλεί την απελευθέρωση καλσιτριόλης, της ορμόνης που σε κάνει να αποθηκεύεις λίπος. Οπότε, αν καλύπτεις τις ανάγκες σου σε ασβέστιο επαρκώς, τότε και ο οργανισμός θα καίει το λίπος αποτελεσματικά. Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal Of Nutrition, βρέθηκε πως τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το φυσικό γιαούρτι μπορεί να μην έχουν τόσο επιβλαβείς επιπτώσεις στη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν.
Ποια είναι τα είδη του γιαουρτιού;
Ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο διακρίνεται σε αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο. τον τρόπο επεξεργασίας χωρίζεται σε:
Παραδοσιακό, αγελαδινό ή πρόβειο: Έχει πέτσα και είναι πλήρες (έχει δηλαδή μέχρι 4% λιπαρά όταν είναι αγελαδινό και μέχρι 7% λιπαρά όταν είναι πρόβειο).
Στραγγιστό, που είναι συνήθως αγελαδινό. Σε αυτόν τον τύπο στραγγίζεται το γιαούρτι και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό. Σε αυτή την κατηγορία τα γιαούρτια μπορεί να έχουν διάφορα λιπαρά (ακόμα και 10%, όταν έχει προστεθεί και ανθόγαλα).
Set (συνεκτικό) ή stirred (αναμεμειγμένο): Eίναι κυρίως αγελαδινά, πιο ελαφριά, δηλαδή έχουν λιγότερα λιπαρά από τα πλήρη (από 0% έως 4%)και περιέχουν αρκετό νερό.
Τα συστατικά, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία περιέχουν ζελατίνη, σοκολάτα, μπισκότα κ.λπ., τα βρεφικά και παιδικά γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια (π.χ. με βιταμίνες, σίδηρο) και το ξινόγαλα, που είναι ουσιαστικά ένα γιαούρτι υγρής μορφής.
Πόσο γιαούρτι να τρως;
Η Αναστασία Δ. Κόκκαλη λέει πως για τους περισσότερους ανθρώπους απαιτούνται 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών τους σε ασβέστιο, ενώ μία ή δύο από αυτές θα πρέπει να είναι γιαούρτι. Η ίδια προσθέτει πως εκείνοι που ενδιαφέρονται να το καταναλώνουν λόγω των προβιοτικών που περιέχει θα πρέπει να τρώνε ένα κεσεδάκι (200 γραμμαρία) τη μέρα. “Το γιαούρτι είναι πιο γνωστό για το ασβέστιο που μας παρέχει, επειδή φτιάχνεται από γάλα” επισημαίνει η ειδικός. “Είναι όμως επίσης γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο και ριβοφλαβίνες και τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι πολύτιμα, ειδικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα”.
Έλεγχος ποιότητας
Η ειδικός προειδοποιεί πως δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίσης αξίας: “Πολλά “ανάμεικτα” γιαούρτια (ή με ζάχαρη) είναι περισσότερο επιδόρπια επειδή χρησιμοποιούνται σε αυτά πρόσθετα συστατικά για να έχουν πιο πυκνή και σταθερή υφή συν πολλές γλυκαντικές ουσίες”. “Αν επιλέγεις το γιαούρτι για το ασβέστιο, πρέπει να γνωρίζεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις. Αν όμως το επιλέγεις επειδή το θεωρείς ένα υγιεινό σνακ, πρέπει να ελέγξεις την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, πρόσθετα και χρώμα”, σημειώνει η ειδικός και προσθέτει: “Κρίνεται πολύ σημαντικό το γιαούρτι που επιλέγεις να είναι όσο το δυνατό πιο φυσικό και αυτό σημαίνει να μην περιέχει στερεά γάλακτος”. Τα καλύτερα γιαούρτια, συμφωνούν οι ειδικοί, φτιάχνονται από γάλα και καλλιέργεια βακτηρίων. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα “ψεύτικα” φρούτα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προσθέσεις εσύ φρέσκα φρούτα. Το γιαούρτι να περιέχει μόνο ένα μείγμα από ζάχαρη και χρωστικές ή χυμό λαχανικών.