Εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες δεν υπάρχει αναλυτής αγορών που να μην προειδοποιεί την Ευρώπη ότι διολισθαίνει σε μια στασιμοπληθωριστική ύφεση.
Και η ίδια η Ευρώπη, αγνοώντας τους βασικούς οικονομικούς κανόνες επρόκειτο να εξαπολύσει την ίδια αυστηρή λιτότητα που έφερε την ήπειρο στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν από μια δεκαετία.
Τότε ήταν που η γερμανική κυβέρνηση – μια μέρα αφότου το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κατέρριψε μια απόφαση μεταφοράς 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια πανδημίας το 2021 στο Ταμείο Ενέργειας και Κλίματος, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF).
Οι δημόσιες δαπάνες για το υπόλοιπο του έτους, που προκαλούν πλήγμα στην ανάκαμψη της Ευρώπης, θα είναι μικρότερες.
Και όλοι αναμένουν να δουν πόσο χειρότερη θα μπορούσε να είναι η επερχόμενη λιτότητα της Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υπέκυψαν στη γερμανική πίεση για σκληρούς κανόνες μείωσης του χρέους, ως μέρος μιας συμφωνίας για τη σταδιακή αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης.
Το πακέτο, όπως περιγράφεται από τους FT, δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά τη συμφωνία για σχέδια χρέους και ελλείμματος με τις Βρυξέλλες, αλλά μόνο εντός αυστηρών ορίων δαπανών που απαιτούν τα δημοσιονομικά γεράκια.
Ο συμβιβασμός που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ βασίστηκε σε πρωτότυπες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσπάθησε να δώσει στις χώρες μεγαλύτερη ανεξαρτησία στον καθορισμό σχεδίων μείωσης του χρέους, αλλά στο τέλος, όλα συνοψίζονται και πάλι σε αυτό που θέλει η Γερμανία…
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα καταρτίσει εθνικά σχέδια δαπανών για τέσσερα χρόνια διασφαλίζοντας ότι το χρέος θα τεθεί σε πτωτική πορεία (κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλη η ανάπτυξη χρηματοδοτείται πλέον από το χρέος).
Οι χώρες μπορούν να επεκτείνουν αυτά έως και επτά χρόνια με τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι το χρέος θα αυξηθεί σε υψηλά όλων των εποχών… στη συνέχεια θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι πολιτικοί παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης που να μπορούν να οδηγήσουν σε καθαρή μείωση σε χρέος/ΑΕΠ.
Χρέη… χρέη… χρέη
Αν και τα κράτη με υψηλά χρέη -που στην Ευρώπη είναι σχεδόν όλα- είχαν επιπλέον περιθώρια ανατροπής ως μέρος μιας μεταβατικής περιόδου, το νέο πλαίσιο περιλάμβανε αυστηρότερους συνολικούς περιορισμούς στις δαπάνες που ήταν κρίσιμοι για να κερδίσουν τη συναίνεση στη Γερμανία, η οποία ήταν βαθιά επιφυλακτική για το αρχικές μεταρρυθμίσεις.
Η πολιτική συμφωνία, που συνήφθη μετά τις παραδοσιακά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωτευουσών, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνει νόμος.
Δύο δημοσιονομικά κριτήρια αναφοράς, τα οποία περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ, παραμένουν αμετάβλητα: ένας λόγος χρέους προς ΑΕΠ 60% και ένα ετήσιο όριο ελλειμμάτων 3%.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να καταργήσουν μια ξεχωριστή απαίτηση για μείωση του επιπλέον χρέους κατά 5% ετησίως, απλώς και μόνο επειδή η μείωση του χρέους στα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά συστήματα δεν είναι πλέον μια δυνατότητα ακόμη και στη σφαίρα των ευρωπαϊκών πολιτικών μύθων.
Δαπάνες
Για να βελτιώσουν την επιβολή, οι υπουργοί αποφάσισαν να εισαγάγουν ένα ετήσιο ανώτατο όριο δαπανών που θα γίνει το κύριο σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης μιας χώρας με το δημοσιονομικό της σχέδιο.
Αυτά τα σχέδια θα πλαισιωθούν από δύο «διασφαλίσεις» που προστέθηκαν κατόπιν εντολής μιας ομάδας χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία επέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής ως πολύ χαλαρές.
Οι χώρες με αναλογίες χρέους άνω του 90% του ΑΕΠ θα κληθούν να μειώσουν το πλεονάζον χρέος κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά τη διάρκεια του εθνικού σχεδίου δαπανών τους.
Αυτός ο στόχος μειώνεται στο μισό για χώρες με αναλογίες χρέους άνω του 60% αλλά κάτω του 90% του ΑΕΠ.
Οι κυρώσεις ενισχύονται στο πλαίσιο της συμφωνίας, με τις χώρες που χάνουν τους στόχους του σχεδίου δαπανών να εμπίπτουν σε μια λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα απαιτούσε από αυτές να μειώσουν τις δαπάνες κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Με άλλα λόγια, ένα δημοσιονομικό «φρένο χρέους» παρόμοιο με αυτό που σχεδόν είχε η Γερμανία… αλλά εγκατέλειψε γρήγορα όταν έγινε σαφές ότι απαιτείται πλημμύρα νέου χρέους για να ξεκινήσει η οικονομία της Ευρώπης στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εκτός προτύπων οι περισσότεροι προϋπολογισμοί
Είναι κωμικοτραγικό για την Ευρώπη το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ήδη πει ότι ένας μεγάλος αριθμός σχεδίων δημοσιονομικών σχεδίων για το 2024 δεν συμμορφώνονται με τα απαιτούμενα κατώτατα όρια και θα επιβληθούν κυρώσεις μετά τις εκλογές της ΕΕ.
Αλλά – επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι καμία ευρωπαϊκή “μεταρρύθμιση” δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο τυπώνεται – μια παραχώρηση της τελευταίας στιγμής που κέρδισε η Γαλλία εξασφάλισε ότι οι χώρες που υπόκεινται σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούν να προεξοφλούν το κόστος των τόκων του χρέους την περίοδο 2025-2027 , μειώνοντας ουσιαστικά τους απαιτούμενους περιορισμούς δαπανών.
Συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti, ο οποίος είχε απειλήσει νωρίτερα να ασκήσει βέτο στις προτάσεις, είπε τελικά στους συναδέλφους του ότι θα υποχωρούσε «στο πνεύμα του συμβιβασμού».
«Η εντύπωση είναι ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αποδεχθεί κάποια δέσμευση που δεν θα ήταν δεσμευτική για αυτές βραχυπρόθεσμα, με την πεποίθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», δήλωσε ο Lucio Pench, ο συγγραφέας της αρχικής πρότασης της επιτροπής και πλέον συνεργάτης του think-tank Bruegel.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο αναλυτής του TS Lombard, Davide Oneglia, είναι λακωνικός: «Σε κλασικό στυλ της ΕΕ, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ – ένας περίπλοκος συμβιβασμός με τη διαμεσολάβηση Γερμανίας και Γαλλίας που επιτρέπει σε όλους να διεκδικήσουν τη νίκη.
Ακόμη και η Ιταλία.
Το νέο πλαίσιο ακολουθεί σε γενικές γραμμές την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ απλούστερων αλλά πιο εύκολα εφαρμόσιμων κανόνων, βραδύτερης δημοσιονομικής εξυγίανσης και περισσότερων περιθωρίων για τις δημόσιες επενδύσεις.
Στο βαθμό που αυτοί οι στόχοι έχουν εν μέρει εκπληρωθεί , ο συμβιβασμός είναι ένα βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τους παλιούς κανόνες – τόσο αυστηρός (ειδικά από την εποχή του Covid) για να αποτραπεί η εφαρμογή.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν βελτιώσει και επιδεινώσει την πρόταση της ΕΚ, ευνοώντας τις κυβερνήσεις προσθέτοντας κάποια βραχυπρόθεσμη ευελιξία σε βάρος της πιο σκληρές μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις».
Τα θετικά και τα αρνητικά
Από τη θετική πλευρά, η συμφωνία διατηρεί τα βασικά στοιχεία του πλαισίου της ΕΚ: μια ανάλυση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας χρέους (DSA) για την αξιολόγηση της προόδου των κρατών μελών σε πολυετή διαρθρωτικά σχέδια (4 έτη, με δυνατότητα επέκτασης σε 7) τα οποία διαπραγματεύονται με την ΕΚ για να διασφαλίσει ότι η προβλεπόμενη «διαδρομή καθαρών δαπανών» (δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών, συμψηφισμένος για παράγοντες όπως οι πληρωμές επιτοκίων και οι κυκλικές δαπάνες για την ανεργία) συνάδει με τη σταδιακή μείωση του χρέους.
Ενώ η Επιτροπή θα διευθύνει το DSA, αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο.
Επιπλέον, η ετήσια ελάχιστη απαίτηση μείωσης του χρέους που έπρεπε να επιτευχθεί ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της DSA αναθεωρήθηκε έτσι ώστε να ξεκινά μόνο όταν το έλλειμμα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Για να ενισχυθεί η ευελιξία, οι χώρες επιτρέπεται να αποκλίνουν από την πορεία των καθαρών δαπανών κατά 0,3% του ΑΕΠ ετησίως και κατά 0,6% σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης.
Από την αρνητική πλευρά, η Γερμανία κατάφερε να επιβάλει δύο νέες «διασφαλίσεις» που θα στοιχειώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Πρώτον, οι χώρες που μειώνουν το έλλειμμα κάτω από 3% πρέπει να συνεχίσουν με δημοσιονομικές προσαρμογές με ρυθμό 0,4% του ΑΕΠ/έτος για 4 χρόνια ή 0,25%/έτος σε 7 χρόνια έως ότου το έλλειμμα πέσει κάτω από το 1,5% για να δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας.
Μια πολύ επαχθής απαίτηση για χώρες όπως η Ιταλία, καθώς συνεπάγεται πρωτογενές διαρθρωτικό πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, οι χώρες με αναλογία χρέους/ΑΕΠ πάνω από 90% πρέπει να το μειώσουν κατά 1%/έτος, ενώ εκείνες με χρέος μεταξύ 60% και 90% πρέπει να το μειώσουν κατά 0,5%.
Στα χαρτιά, αυτή η προσαρμογή του χρέους είναι λιγότερο περιοριστική από αυτή με τους παλιούς κανόνες, αλλά η αυστηρότερη επιβολή σημαίνει περιορισμό του δημοσιονομικού χώρου μακροπρόθεσμα.
Υπερχρεωμένες χώρες
Τελικά, οι χώρες υψηλού χρέους επικεντρώθηκαν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη, που σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο χρέος που θα οδηγήσει στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οπότε η Ευρώπη θα προσποιηθεί ότι λαμβάνει ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις που δεν θα επιτύχουν τίποτα άλλο από το να βάλουν την ήπειρο ακόμη περισσότερο χρέος, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερες διασώσεις της κεντρικής τράπεζας και ούτω καθεξής.
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Γαλλία πέτυχε ότι οι χώρες με έλλειμμα άνω του 3% θα μπορούν μέχρι το 2027 (καθαρά «συμπτωματικά» το έτος των επόμενων προεδρικών εκλογών) να εξαιρούν τις πληρωμές τόκων από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της προσαρμογής.
Η Ιταλία πέτυχε επίσης ότι το σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την ΕΚ στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει αυτόματα μια περίοδο προσαρμογής 7 ετών.
Συμπέρασμα: μια άλλη κωμική συμφωνία που οπτικά καταγράφει την αφερεγγυότητα της Ευρώπης, η οποία είναι μόνο μπορεί να υπάρχει καθημερινά χάρη στη γενναιοδωρία του μηχανισμού παράνομης νομισματικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, η οποία όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομη και παραβιάζει ρητά το δίκαιο της ΕΕ.
Δεν είναι περίεργο που, όπως συνοψίζει η Oneglia του TS Lombard, «η συμφωνία είναι βραχυπρόθεσμα θετική για την οικονομία και τις αγορές της ΕΕ, αλλά ένα ακόμη masterclass στην καταθλιπτική σύγκρουση των Βρυξελλών».
Κοιτάξτε τους λελέδες που υποδύονται τους ηγέτες στην ΕΕ και θα καταλάβετε που έχουμε μπλέξει. Το ότι όλοι στο τέλος συμβιβάζονται με τους δόλιους κανόνες που θέτει κάθε φορά η Γερμανία, που μόνον την ίδια ωφελούν και οδηγούν στο βάραθρο τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αποτελεί την μέγιστη απόδειξη ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ….καρύδια. Ενω τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρηθούν όλοι οι ανόητοι κανονισμοί και περιορισμοί γιά την δήθεν σταθερότητα του ευρώ ( ένα άχρηστο και επιζήμιο νόμισμα γιά όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμη και γιά την Γερμανία, που ακόμα δεν το καταλαβαίνει αλλά κάποια στιγμή ο στόκος ξεκολλάει από τον εγκέφαλο και τα συντρίμμια γίνονται ορατά), αυτοί οι κλόουν- πρωθυπουργοί και πρόεδροι, εσκυψαν πάλι γιατί έχουν συνηθίσει να κακοποιούν τους λαούς τους επειδή είναι παντελώς άσχετοι και ηλίθιοι!!!