«Μίλησαν» τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing – Συνδέονται οι τραγωδίες σε Αιθιοπία και Ινδονησία;

Κοινοποίηση:
epaselect ETHIOPIA PLANE CRASH

Τα “μαύρα” κουτιά της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines “μίλησαν”. Η τραγωδία στην Αιθιοπία συνδέεται με εκείνη στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο. Η Boeing καλείται να δώσει απαντήσεις για τις δυο πολύνεκρες τραγωδίες.

Η αμερικανική εταιρία βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό μετά τα δυο αεροπορικά δυστυχήματα. Η Wall Street Journal αναφέρει πως το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ κάνει έρευνα για τη Boeing. Κυρίως για να διευκρινίσει πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ενέκρινε πως τα Boeing 737 MAX (αεροσκάφη του τύπου που έπεσαν σε Ινδονησία και Αιθιοπία) ήταν ασφαλή.

Η έρευνα αφορά το σύστημα ασφαλείας που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air, στην Ιάβα της Ινδονησίας, στις 29η Οκτωβρίου (189 νεκροί). Οι αρχές θέλουν επίσης να μάθουν εάν το σύστημα MCAS, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέπει την απώλεια στήριξης, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα στις 10 Μαρτίου (157 νεκροί).

Η έρευνα του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, άρχισε μετά το δυστύχημα της Lion και επικεφαλής της έχει τεθεί ο γενικός επιθεωρητής του. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ζητήθηκε από τα στελέχη δύο γραφείων της FAA να φροντίσουν να είναι διαθέσιμοι οι ηλεκτρονικοί φάκελοι για τη διαδικασία.

Ένα από τα αντικείμενα της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν τηρήθηκαν οι κανόνες κι έγιναν επαρκείς τεχνικές αναλύσεις για να ελεγχθεί το λογισμικό αποτροπής της απώλειας στήριξης.

Το υπουργείο Μεταφορών δεν αντέδρασε το βράδυ της Κυριακής, όταν του ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ.
Πάντως, η FAA, οι διαδικασίες της οποίας για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των 737 MAX επίσης αμφισβητούνται λόγω ενός δημοσιεύματος της εφημερίδας Seattle Times, κατά το οποίο ήταν εξαιρετικά βιαστική, διαβεβαίωσε πως όλα έγιναν βάσει των κανόνων.

Το αεροσκάφος μελετήθηκε ενδελεχώς, με δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα, για να «επιβεβαιωθεί πως ανταποκρινόταν στα κριτήρια της FAA», τόνισε η υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: