Μίλησε πράγματι το ChatGPT πρώτο σε άνθρωπο; – «Πως ήταν η πρώτη εβδομάδα στο σχολείο;»

Κοινοποίηση:
CHAGPT

Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, αντιμετώπισε πρόσφατα ένα ζήτημα που έκανε ορισμένους χρήστες να πιστεύουν ότι το chatbot ξεκινούσε συνομιλίες χωρίς να λάβει πρώτα prompt.

 Συγκεκριμένα, ένα περιστατικό έγινε viral τις τελευταίες ημέρες, όταν ένας χρήστης του Reddit μοιράστηκε ένα screenshot που έδειχνε φαινομενικά το ChatGPT να ξεκινάει μόνο του συζήτηση για να ρωτήσει τον χρήστη για την πρώτη του εβδομάδα στο λύκειο. Ναι, καλά διαβάσατε! Το ChatGPT θυμόταν ότι ο χρήστης θα ξεκινήσει σχολείο και αποφάσισε να του μιλήσει πρώτο! Ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζε, αφού πολλοί αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της φωτογραφίας. Σίγουρα πάντως το περιστατικό προκάλεσε έντονες συζητήσεις και εικασίες στο διαδίκτυο.

Η απροσδόκητη συμπεριφορά οδήγησε σε διάφορες θεωρίες σχετικά με πιθανά νέα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες που δοκιμάζονται από την OpenAI. Ορισμένοι χρήστες συνέδεσαν το περιστατικό με τα καινούργια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης o1 που κυκλοφόρησε πρόσφατα η εταιρεία, τα οποία λέγεται ότι διαθέτουν ενισχυμένες ικανότητες συλλογισμού. Ωστόσο, η OpenAI διευκρίνισε έκτοτε ότι το ζήτημα δεν ήταν σκόπιμο, ήταν bug.

Τι έγινε, λοιπόν; Σύμφωνα με δήλωση της OpenAI, το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν η τεχνητή νοημοσύνη προσπάθησε να απαντήσει σε μηνύματα που δεν είχαν αποσταλεί σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι δεν υπήρχε κανένα prompt. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μοντέλο είτε παρείχε μια γενική απάντηση είτε αντλούσε από τη μνήμη του, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι προσπαθούσε να μιλήσει από μόνο του, χωρίς να του ζητηθεί κάτι. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχει εφαρμόσει ένα fix για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, λέγοντας:

Ενώ η αυθεντικότητα του αρχικού screenshot, όπως σας αναφέραμε αμφισβητήθηκε, με ορισμένους να καταδεικνύουν πώς εύκολα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίστοιχα screenshots, ταυτόχρονα και άλλοι χρήστες ανέφεραν ότι βίωσαν αντίστοιχες αλληλεπιδράσεις.

Αυτό οδήγησε σε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με άλλους να το διασκεδάζουν και άλλους να αγχώνονται. Για παράδειγμα πολλοί αστειεύτηκαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη νιώθει τελικά μοναξιά και ψάχνει παρέα, ενώ άλλοι φοβήθηκαν πως ξεκίνησε να αποκτά τέτοιες ικανότητες που μέχρι και η OpenAI δυσκολεύεται να τη δαμάσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: