Μαγαζιά ανοιχτά, ματς, σχολεία: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν πήρε ούτε 1 μέτρο για τον κορωνοϊό

Κοινοποίηση:
belarus1

Αν σας έλεγαν πως μια ευρωπαϊκή χώρα έχει μόλις 81 κρούσματα κορωνοϊού και κανέναν νεκρό, τότε η πιο πιθανή συλλογιστική θα οδηγούσε σε ένα κράτος με τρομερά αντανακλαστικά, με αποφασιστικότητα στην ηγεσία και με στρατηγική που έχει μια βάση.

Θα σκεφτόμασταν όλοι, πολύ λογικά, πως διαθέτει ένα άρτιο σύστημα υγείας, με πληθώρα δυναμικού, πως έχει χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο, πως οι πολίτες έχουν μια σημαντική πρόσβαση στο ιατρικό σύστημα και έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους ώστε να περνάνε ακόμα και τέτοιους πανδημικούς ιούς με τρόπο μη θανάσιμο.

Κι όμως, το πιο πιθανό είναι να μην ισχύει τίποτα απ΄όλα αυτά για τη Λευκορωσία. Κάποια δηλαδή σίγουρα δεν ισχύουν, απλώς μένει να φανεί αν το μονοπάτι που έχει τραβήξει η πρώην χώρα της ΕΣΣΔ θα οδηγήσει σε έναν περιορισμό του ιού σε απόλυτο βαθμό κι αν αυτό θα είναι εξαιτίας της τακτικής ή αποτέλεσμα μιας εξοργιστικής κωλοφαρδίας.

Συγχωρήστε μας το αγοραίο της έκφρασης, αλλά πώς να σχολιάσει κανείς αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία; Για να καταλάβετε το μέγεθος της παράνοιας και της αδιαφορίας απέναντι στην πανδημία, αρκεί να πούμε ένα και μόνο πράγμα.

Στις 15 Μαρτίου, τότε που ξεκινούσε η καραντίνα για 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος της χώρας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρενέβη στις επιστημονικές προτροπές και προειδοποιήσεις και απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό για να στραφεί προς την απασχόληση με την αγροτική ζωή, καθώς και να οδηγήσει τρακτέρ ως έναν τρόπο για να προστατευτεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Θα μπορούσε να τελειώσει εδώ η περιγραφή και το κείμενο, μα έχει κι άλλο. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ποδοσφαιριστής Αλεξάντερ Χλεμπ, με θητεία σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα κι ένας από τους λίγους αθλητές της χώρας που έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει προσλαμβάνουσες από αρκετές κουλτούρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της κυβέρνησης θεωρούν υπερβολές όσα ακούγονται για τον κορωνοϊό.

Υπερβολές οι σχεδόν 6.100 νεκροί στην Ιταλία, υπερβολές τα σχεδόν 380.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, υπερβολή η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας σε πάρα πολλές χώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: