Μαζική απέλαση! Πάνω από 100 Κινέζοι εκδιώχτηκαν από τις ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Οι ΗΠΑ έστειλαν πίσω 116 Κινέζους μετανάστες στην πρώτη τέτοια «μεγάλη πτήση τσάρτερ» τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τους νόμους μας για τη μετανάστευση και να αποτρέψουμε άτομα να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας σε δήλωση.Η πτήση, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έρχεται εν μέσω έντονης πολιτικής συζήτησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για το θέμα της κινεζικής μετανάστευσης.

Το υπουργείο είπε ότι συνεργάζεται με την Κίνα για «να μειώσει και να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση και να εμποδίσει το παράνομο λαθρεμπόριο ανθρώπων μέσω διευρυμένων προσπαθειών επιβολής του νόμου». Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καιρό οι μετανάστες βρίσκονταν στις ΗΠΑ.

Το τμήμα είπε ότι συνεργάζεται με την Κίνα για περισσότερες πτήσεις απομάκρυνσης στο μέλλον, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η επόμενη.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ δυσκολεύτηκαν να επιστρέψουν Κινέζους υπηκόους που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Αμερική επειδή η Κίνα αντιστάθηκε να τους πάρει πίσω. Πέρυσι, οι ΗΠΑ είδαν μια αύξηση στον αριθμό των Κινέζων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από το Μεξικό.

Οι αξιωματούχοι των συνόρων των ΗΠΑ συνέλαβαν περισσότερους από 37.000 Κινέζους υπηκόους στα νότια σύνορα το 2023, 10 φορές περισσότερους στον αριθμό κατά το προηγούμενο έτος.

Η κινεζική μετανάστευση γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης για τους Ρεπουμπλικάνους και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι έχουν εγείρει υποψίες για τις αιατίες που οι Κινέζοι μετανάστες έρχονται στις ΗΠΑ. Οι ασιατικές οργανώσεις υπεράσπισης ανησυχούν ότι η ρητορική θα μπορούσε να ενθαρρύνει την παρενόχληση των Ασιατών, ενώ οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν δηλώσει ότι έρχονται για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την καταστολή.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ και η Κίνα επανέλαβαν τη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης. Η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι σθεναρά αντίθετη σε «όλες τις μορφές παράνομης μετανάστευσης». Σε δήλωσή της τον Μάιο, η πρεσβεία της Κίνας ανέφερε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου της χώρας καταστέλλουν σκληρά τα εγκλήματα που βλάπτουν την ηρεμία των εθνικών συνόρων και διατηρούν υψηλή πίεση εναντίον όλων των ειδών οργανώσεων λαθρεμπορίου και παραβατών.

Νωρίτερα φέτος, μια πτήση τσάρτερ μετέφερε έναν μικρό αλλά άγνωστο αριθμό απελαθέντων στην πόλη Shenyang της βορειοανατολικής Κίνας, σύμφωνα με τον Thomas Cartwright του Witness at the Border, μιας ομάδας υπεράσπισης που παρακολουθεί τις πτήσεις απέλασης.

Οι αξιωματούχοι της εσωτερικής ασφάλειας δεν είπαν πόσα άτομα βρίσκονταν σε εκείνη την πτήση της 30ής Μαρτίου, αλλά το αεροσκάφος Gulfstream V συνήθως έχει χωρητικότητα 14 θέσεων. Επίσης, έκανε στάση στη Νότια Κορέα πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, είπε ο Cartwright.

Η ανακοίνωση της μεγάλης πτήσης τσάρτερ του Σαββατοκύριακου έρχεται εν μέσω προσπαθειών αλλού να κλείσουν βασικές διαδρομές που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι μετανάστες για να φτάσουν στο δυτικό ημισφαίριο.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καλύψουν τα έξοδα επαναπατρισμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στον Παναμά , στο πλαίσιο συμφωνίας που συμφωνήθηκε με τον νέο πρόεδρο της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, ο οποίος έχει ορκιστεί να κλείσει το ύπουλο Darién Gap που χρησιμοποιείται από άτομα που ταξιδεύουν βόρεια προς τις ΗΠΑ.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου, ο Ισημερινός ουσιαστικά αποκατέστησε τις βίζες για Κινέζους υπηκόους, αφού η χώρα της Νότιας Αμερικής δήλωσε ότι είχε δει μια ανησυχητική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Ισημερινός ήταν μια από τις δύο μόνο ηπειρωτικές χώρες της Αμερικής που πρόσφερε είσοδο χωρίς βίζα σε Κινέζους υπηκόους και είχε γίνει ένα δημοφιλές σημείο εκκίνησης για τους Κινέζους μετανάστες για να ταξιδέψουν στη συνέχεια βόρεια προς τις ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response