Μαζλούμ Άμπντι: Οι Κούρδοι (SDF) δεν θέλουν απόσχιση από τη Συρία – Θέλουν αποκεντρωμένο κοσμικό και δημοκρατικό κράτος

Κοινοποίηση:
mazlum-abdi

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και Κούρδος στρατηγός, Μαζλούμ Άμπντι, δήλωσε ότι η οργάνωσή του επιθυμεί τη δημιουργία ενός κοσμικού, πολιτικού και αποκεντρωμένου κράτους στη Συρία, το οποίο θα διασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών του, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή 02/02/25, ανέφερε ότι συναντήθηκε πρόσφατα με τον νέο προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα, στη Δαμασκό.

Ο Άμπντι είπε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται με τη βοήθεια μεσολαβητών για να βρουν συμβιβασμούς όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος των Κούρδων στη χώρα.

Ο Άμπντι αποκάλυψε ότι μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μεσολαβούν μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των Αρχών στη Δαμασκό. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Άμπντι τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη Συρία, καθώς η αποχώρησή τους θα ωφελήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον Άμπντι, εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση των δυνάμεων του Άσαντ από στρατιωτικές θέσεις και κατέλαβε μεγάλα αποθέματα όπλων.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της καταπολέμησης του ISIS, δήλωσε ο Άμπντι, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση τους θα είχε σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.

Η οικογένεια Άσαντ έχασε την εξουσία στη Συρία τον Δεκέμβριο, όταν τζιχαντιστές με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Τάχριρ αλ-Σαμ (HTS) κατέλαβαν τη Δαμασκό.

Η πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου ήρθε μετά από σχεδόν 14 χρόνια σύγκρουσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 500.000 ανθρώπων και την εκδίωξη του μισού πληθυσμού της χώρας.

Οι οργανώσεις που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ συνήλθαν στη Δαμασκό την προηγούμενη εβδομάδα και όρισαν τον ηγέτη της HTS, αλ-Σαράα, ως προσωρινό πρόεδρο της Συρίας.

Επίσης, ανέστειλαν το σύνταγμα της χώρας που είχε θεσπίσει ο Άσαντ το 2012 και διαλύθηκαν ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Ο Άμπντι υποστήριξε ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ ήταν ένα ιστορικό βήμα και ότι η Συρία πρέπει να χτιστεί ξανά χωρίς την επιστροφή του κόμματος Μπάαθ ή της ιδεολογίας του.

Ο ίδιος επανέλαβε την επιθυμία του για μία Συρία ενωμένη, με κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό, αλλά βασισμένη σε αποκέντρωση και ισότητα μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη Δαμασκό και τη συνάντηση στην οποία ορίστηκε ο αλ-Σαράα ως προσωρινός πρόεδρος, ο Άμπντι είπε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν συμμετείχαν και δεν πρόκειται να σχολιάσουν τη διαδικασία.

Σημείωσε ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε με τις SDF, και ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την νέα κυβέρνηση της Συρίας.

Υπογράμμισε ότι οι επισκέψεις αξιωματούχων των SDF στη Δαμασκό θα συνεχιστούν για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια κατανόηση σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Η βασική θέση των SDF παραμένει ότι η Συρία πρέπει να είναι ένα αποκεντρωμένο, κοσμικό και δημοκρατικό κράτος που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων της.

Ο Άμπντι επεσήμανε επίσης ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν επιθυμούν να αποσχιστούν από τη χώρα ή να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, αλλά επιθυμούν να διοικούν τις τοπικές τους υποθέσεις σε ένα αποκεντρωμένο κράτος.

«Η δική μας οπτική για τη Συρία είναι μια αποκεντρωμένη, κοσμική και πολιτεία πολιτισμένη, βασισμένη στη δημοκρατία, η οποία διαφυλάσσει τα δικαιώματα όλων των συστατικών της», είπε αναφερόμενος στις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες της χώρας, όπως οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί, οι Αλαουίτες, οι Δρούζοι και οι Γιαζίντι, καθώς και στις εθνοτικές ομάδες όπως οι Άραβες, οι Κούρδοι, οι Τουρκμένοι και οι Αρμένιοι. [σ.σ. Ο Κούρδος στρατηγός ή το Associated Press «ξέχασε» τους Ελληνορθόδοξους Ρωμιούς, δηλαδή τους απογόνους Ελλήνων και Ρωμαίων, που πριν τον πόλεμο αριθμούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο).

«Η Συρία είναι πολυπολιτισμική και δεν αποτελείται μόνο από Σουνίτες. Υπάρχουν και άλλες ταυτότητες», δήλωσε ο Άμπντι αναφερόμενος στους Σουνίτες Μουσουλμάνους της χώρας, οι οποίοι είναι η πλειοψηφία στη Συρία.

Υπήρξαν ανησυχίες ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία έχει τις ρίζες της στην ιδεολογία του Σαλαφισμού-Τζιχαντισμού, μπορεί να προσπαθεί να μετατρέψει τη Συρία σε ισλαμικό κράτος, αν και τα τελευταία χρόνια ο αλ-Σαράα έχει απομακρυνθεί από τις προηγούμενες θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και κήρυξε τη θρησκευτική συνύπαρξη.

Ο Κούρδος στρατηγός εξήγησε ότι η Συρία δεν είναι το Ιράκ, και το βόρειο τμήμα της Συρίας δεν πρέπει να θεωρείται σαν το Κουρδιστάν του Ιράκ.

Ο Άμπντι ανέφερε ότι οι SDF δεν έχουν συμφωνήσει προς το παρόν να διαλυθούν, αν και έχουν προτείνει να γίνουν μέρος του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας και να συμμετέχουν στην αμυντική στρατηγική της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να καθοριστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες, και οι SDF περιμένουν την απάντηση από τη Δαμασκό.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη Συρία
Μιλώντας για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στο οποίο η οργάνωσή του έπαιξε βασικό ρόλο στην ήττα του, ο Άμπντι ανέφερε ότι οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν την πτώση του Άσαντ και κατέλαβαν μεγάλα αποθέματα όπλων από θέσεις που είχαν εγκαταλειφθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ο Αμπντί τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη Συρία, καθώς είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της μάχης κατά του ISIS.

Το 2019, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα βόρεια της Συρίας, πριν σταματήσει τα σχέδια αυτά.

«Ο λόγος για να παραμείνουν (οι αμερικανικές δυνάμεις) είναι ακόμα παρών, γιατί το Ντάες (ISIS) παραμένει ισχυρό», είπε ο Αμπντί, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.

«Ελπίζουμε ότι π Διεθνής Συναπισμός δεν θα αποσυρθεί», πρόσθεσε ο Άμπντι, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ενήμεροι για κανένα αμερικανικό σχέδιο αποχώρησης από τη Συρία. «Τους ζητούμε να παραμείνουν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response