Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες θέλει τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα η Τεχεράνη

Κοινοποίηση:

Το Ιράν ελπίζει ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα διεξαχθούν «μακριά από πιέσεις και πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε σήμερα, Τρίτη 18/11 ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών πριν από την συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αυτήν την εβδομάδα στην Βιέννη.

Ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε την Παρασκευή δύο σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν την στιγμή που ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δηλώνει ότι «επιδιώκει την άρση των αμφιβολιών και των ασαφειών» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η επίσκεψη του διευθυντή της IAEA πραγματοποιήθηκε πριν από την πιθανή έγκριση αρνητικής για την Τεχεράνη απόφασης που προτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Γαλλία στο συμβούλιο των κυβερνητών της IAEA που συνέρχεται από αύριο μέχρι την Παρασκευή.

Η επίσκεψη Γκρόσι στην Τεχεράνη θεωρείται μία από τις τελευταίες ευκαιρίες που θα έχει η διεθνής διπλωματία πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021) ακολούθησε την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.

Το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος «κατά την διάρκεια του επόμενους έτους θα είναι δύσκολο και πολύπλοκο, αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Υπάρχει μία «περιορισμένη» πιθανότητα διευθέτησης του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δια της διπλωματικής οδού, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αμπάς Αραγτσί.

Το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Η συμφωνία προέβλεπε την χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει στρατιωτικές φιλοδοξίες και επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μη στρατιωτικούς, κυρίως ενεργειακούς, σκοπούς.

Απαντώντας την αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία, το Ιράν αύξησε δραστικά τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο στο 60% ουράνιο, κοντά στο 90% που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη ατομικού όπλου.

Η συμφωνία του 2019 όριζε ως ανώτατο όριο για τον εμπλουτισμό το 3,67%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: