Μακροζωία: Η ταυρίνη κρύβει το μυστικό της νεότητας;

Κοινοποίηση:
Taurin

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ, αλλά δεν είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που αποτελούν όλες τις πρωτεΐνες του σώματός μας. Είναι ελαφρώς διαφορετικό και το σώμα μας το παράγει φυσικά σε μικρές ποσότητες.

Συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, τα μάτια, την καρδιά και τους μυς. Χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό που παράγει το σώμα μας όταν είμαστε πολύ νέοι και όταν είμαστε άρρωστοι. Την παίρνουμε από το μητρικό γάλα και προστίθεται ως συμπλήρωμα στο βρεφικό γάλα.

Παρά την κοινή πεποίθηση, η ταυρίνη δεν εξάγεται από το σπέρμα ή τα ούρα ταύρου. Αντίθετα, απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1827 από τη χολή ενός βοδιού. Η λατινική ονομασία του βοδιού είναι bos taurus, από όπου προήλθε και το όνομα του αμινοξέος.

Από που παίρνουμε την ταυρίνη;

Οι κύριες πηγές ταυρίνης είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά. Όπως καταλαβαίνεις μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, περιλαμβάνει λιγότερη ταυρίνη. Μια ακόμη πηγή ταυρίνης αποτελούν και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία επειδή την περιέχουν σε συνθετική μορφή, δηλαδή δεν προέρχεται από ζώα, την καθιστούν κατάλληλη και για άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή. Μπορούμε να τη βρούμε και ως συμπλήρωμα διατροφής, σε μορφή σκόνης ή χαπιού.

Γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η ταυρίνη μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στον οργανισμό μας. Διατηρεί σωστή την ενυδάτωση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στα κύτταρά μας. Σχηματίζει χολικά άλατα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, ρυθμίζει τα μέταλλα όπως το ασβέστιο μέσα στα κύτταρά μας και υποστηρίζει τη γενική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των ματιών μας. Ταυτόχρονα, ρυθμίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιοξειδωτικής λειτουργίας.

Σύμφωνα όμως με μία νέα έρευνα, τα οφέλη της ταυρίνης δεν τελειώνουν εκεί! Η συγκέντρωση ταυρίνης στο αίμα μας, επηρεάζει και τη γήρανση. Οι μεταβολές που σχετίζονται με τη γήρανση, προκαλούν μείωση των λειτουργιών των οργάνων και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών και θανάτου. Η γήρανση συνδέεται με συστηματικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις μορίων, όπως οι μεταβολίτες.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε οι επιστήμονες ερεύνησαν τη συγκέντρωση ταυρίνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της γήρανσης και διερεύνησαν την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης ταυρίνης στη διάρκεια της υγείας και της ζωής σε διάφορα είδη.

Το πρώτο είδος ήταν τα ποντίκια, στα οποία τους χορηγήθηκε ταυρίνη και το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε από 18 έως 25%. Αλλά δεν αυξήθηκε μόνο το προσδόκιμο ζωής τους. Το συναρπαστικό είναι ότι στα μεσήλικα ποντίκια παρατηρήθηκε βελτιωμένη λειτουργία των οστών, των μυών, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του λίπους, του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει συνολική αύξηση της διάρκειας της υγείας.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε πιθήκους, ή οποίοι μοιράζονται πολύ παρόμοιο DNA με τους ανθρώπους. Όμως έρευνες έχουν γίνει και πάνω στο δικό μας είδος! Όχι με τη μορφή δοκιμών αλλά με τη μορφή αναλύσεων αιματολογικών εξετάσεων.

Οι αναλύσεις κλινικών παραγόντων έδειξαν ότι οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ταυρίνης, υποταυρίνης και Ν-ακετυλοταυρίνης συσχετίστηκαν με δυσμενείς παράγοντες υγείας, όπως η αυξημένη κοιλιακή παχυσαρκία, η υπέρταση, η φλεγμονή και ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2.

Ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ταυρίνης συσχετίζονται με διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι οι συγκεντρώσεις ταυρίνης αυξάνονται μετά από οξεία άσκηση αντοχής. Έτσι, η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα γήρανσης, διότι η αντιστροφή της αυξάνει το εύρος της υγείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: