Μακρόν: «Για ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς θα χρειαστούν 10 χρόνια πολέμου»

Κοινοποίηση:
μακρον

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί καλά-καλά να κυβερνήσει τη Γαλλία, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ θα χρειαστεί μια δεκαετία για να απαλλαγεί από τη Χαμάς. Από πού άραγε αντλεί αυτή τη σιγουριά για να λέει κάτι τέτοιο;

Οι ανά τον κόσμο αριστεροί συνεχίζουν να χτυπούν το Ισραήλ, εξαντλώντας την αυστηρότητα και την κριτική τους και παρεμβαίνοντας στα δικά του ζητήματα τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Κι όμως, ο περισσότερος κόσμος δύναται να αναγνωρίσει ότι, δεδομένης της φύσης και του μεγέθους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έρχεται αντιμέτωπο με την τελική εξόντωση, αν δε συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο.

Αν μια τόσο άγρια δύναμη, όπως η Χαμάς επετίθετο στη Γαλλία σε τακτική βάση και διέπραττε τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου σε βάρος των πολιτών της, πώς θα αντιδρούσε άραγε ο ίδιος ο Μακρόν και οι υπόλοιποι γκλομπαλιστές κολλητοί του;

Κακά τα ψέμματα, η 7η Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη μέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. Η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες και οι μουσουλμανικές χώρες έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αν ο κόσμος νοιαζόταν πραγματικά για τις ζωές των Παλαιστινίων, θα πίεζε τα μουσουλμανικά κράτη που περιβάλλουν το Ισραήλ να φιλοξενήσουν τους Παλαιστίνιους, επιτρέποντας στο Ισραήλ να ζήσει ειρηνικά. Όμως δεν το κάνουν.

Μια παύση του πολέμου θα στείλει ένα ευνοϊκό μήνυμα στους πιο βάναυσους εχθρούς του Ισραήλ, αλλά και ολόκληρης της Δύσεως και θα τους επιτρέψει να ανασυνταχθούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κινδυνεύει να εξαπολύσει μια δεκαετία πολέμου.

Η επίτευξη της «ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς» θα σήμαινε ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.

«Επομένως, αυτός ο στόχος πρέπει να αποσαφηνιστεί», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα, μία ημέρα μετά την επανάληψη των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όταν η τρομοκρατική οργάνωση παραβίασε την εκεχειρία που διαρκούσε μία εβδομάδα, καθώς δεν παρέδωσε έναν κατάλογο ομήρων που σκόπευε να απελευθερώσει και εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

«Η κατάσταση αυτή απαιτεί αυξημένες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία», να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς, να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα περισσότερης επείγουσας βοήθειας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ, είπε.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 άμαχους ομήρους – 81 Ισραηλινούς, 23 υπηκόους Ταϊλάνδης και έναν Φιλιππινέζο. Πιστεύεται ότι 137 όμηροι παραμένουν στη Γάζα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 210 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, όλοι γυναίκες και ανήλικοι.

Επιπλέον, περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βυτιοφόρων με καύσιμα και τεσσάρων βυτιοφόρων με μαγειρικό αέριο, εισέρχονταν στη Γάζα κάθε μέρα.

Ο Μακρόν έχει εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τους αμάχους στη Γάζα, λέγοντας στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από δύο εβδομάδες ότι υπάρχουν «πάρα πολλές απώλειες αμάχων» λόγω της επίθεσης του Ισραήλ…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: