Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 καρότο, σε μικρά καρέ 5 χιλ.
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
10 κρεμμύδια, φρέσκα, για στιφάδο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. κρασί κόκκινο
500 γρ. ζωμό, λαχανικών
ταλιατέλες, για σερβίρισμα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, για γαρνίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι που το έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε τα μανιτάρια που τα έχουμε πασπαλίσει με το αλεύρι για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα αλλά όχι να βγάλουν τα υγρά τους.
Αυτό θα το πετύχουμε αν δεν τα ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε σε αυτό το καρότο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια να τα σοτάρουμε και αυτά.
Μόλις τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα ακόμα λεπτό.
Τέλος προσθέτουμε και τον πελτέ και τον σοτάρουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και με μια σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλα τα νόστιμα κομματάκια που παραμένουν κολλημένα στον πάτο.
Βράζουμε μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
Βάζουμε το ζωμό και τα μανιτάρια μαζί με όλα τα ζουμιά που έχουν βγάλει και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή την βράζουμε λίγο ακόμα ώστε να συμπυκνωθεί όσο θέλουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και συνοδεύουμε με τα ζυμαρικά ή το ρύζι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.