Η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος της κυβερνητικής παράλυσης μετά τις εκλογές για τη νέα Εθνοσυνέλευση στις αρχές του μήνα που οδήγησαν σε διάσπαση μεταξύ τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων: του αριστερού συνασπισμού του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», των κεντρώων συμμάχων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά έπεσε πολύ κάτω από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του. Τα τρία κύρια κόμματα του αριστερού συνασπισμού, το σκληρό αριστερό France Unbowed, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, προέτρεψαν τον πρόεδρο να στραφεί σε αυτούς για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, διαφωνούν για το ποιον να επιλέξουν ως πρωθυπουργό.
Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ και άλλων υπουργών, αλλά ζήτησε από τον Ατάλ και άλλα μέλη της κυβέρνησης να χειριστούν τις υποθέσεις με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε ο Μακρόν πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα το κάνει.
«Βρισκόμαστε στη μέση ενός τέλματος», είπε η Λεπέν την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της νέας Εθνοσυνέλευση. Η Λεπέν, τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, κατηγόρησε τόσο τον Μακρόν όσο και την αριστερά για το μετεκλογικό χάος.
Επέκρινε τον Μακρόν για την αποτυχία να εξηγήσει πότε σκοπεύει να αντικαταστήσει τον Ατάλ. «Οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει», είπε η Λεπέν σε συνέντευξή του στο BFM TV. Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης των 577 μελών, της ισχυρής κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου, έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Η αριστερή συμμαχία σχηματίστηκε βιαστικά για να συμμετάσχει στις πρόσφατες εθνικές βουλευτικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε ο Μακρόν αφού οι κεντρώοι σύμμαχοί του υπέστησαν τεράστια ήττα από την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ήταν ένα στοίχημα που έθεσε ο Μακρόν επιδιώκοντας να εμποδίσει τη Λεπέν από την εξουσία.
Οι ηγέτες τεσσάρων κομμάτων της αριστερής συμμαχίας καλούν τους κεντρώους και άλλους αριστερούς νομοθέτες να σχηματίσουν «ένα δημοκρατικό φράγμα» στην Εθνοσυνέλευση που θα εμπόδιζε την «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν να πάρει ηγετικές θέσεις στο κοινοβούλιο.
Οι ψηφοφόροι, υποστήριξαν, τους έχουν δώσει «μια εξαιρετικά σαφή εντολή να αντιταχθούν σθεναρά στους ευρωσκεπτικιστές και την άνοδό τους». Η Λεπέν κατηγορεί την αριστερά και τον Μακρόν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά αρνούμενη στους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματός της σημαντικές θέσεις στο κοινοβούλιο. Η αριστερή συμμαχία κάνει «τεράστιο κακό στη δημοκρατία», είπε
Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης θα ξεκινήσει σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας και με βάση τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης είναι μυστική. Οι βουλευτές που έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία είναι έξι.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι υποψήφιος του θα είναι ο Αντρέ Σασένι, ο οποίος εξελέγη με το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η απερχόμενη πρόεδρος Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ ανακοίνωσε ότι θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για λογαριασμό της παράταξης Μακρόν, όπως και η Ναϊμά Μουτσού, η οποία είναι μέλος του κόμματος Ορίζοντες που συνεργάζεται με την παράταξη Μακρόν. Ο Σεμπαστιάν Σενού κατεβαίνει για λογαριασμό του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, η Ανί Ζενεβάρ για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο έκτος υποψήφιος είναι ο Σαρλ Ντε Κουρσόν, ανεξάρτητος βουλευτής.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν τρεις γύροι. Κατά τους δύο πρώτους γύρους, πρόεδρος εκλέγεται όποιος ή όποια συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, ενώ στον τρίτο γύρο εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.