Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση των πυρκαγιών έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που διεξάγεται αυτή την ώρα με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης.
Συγκεκριμένα είπε:
1) είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε; 2) τι πήγε καλά και τι λάθος στη μάχη με τις φλόγες; 3) πώς θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν; 4) Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;
Ο πρωθυπουργός εξήγησε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση είχε επενδύσει εγκαίρως στην πολιτική προστασία, η οποία και μετατράπηκε σε μία αξιόμαχη οντότητα. «Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με προσωπικό, οχήματα και 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα, είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε 21 περιοχές που είχαν χαρακτηριστικά που έμοιαζαν με το «Μάτι». Π.χ. η Ιπποκράτειος Πολιτεία (νέα οδός διαφυγής) και το Σούνιο. Αυτά έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή, καθώς κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στο στόχο μας να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές».
Όπως τόνισε: «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές – το ξέρουμε -ήταν προϊόν εμπρησμού. Στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού, ήρθαν ενισχύσεις από το εξωτερικό και παρά ταύτα χρειάστηκαν 3 ημέρες για την κατάσβεσή της», ενώ αναφερόμενος στην δημόσια συγγνώμη του, έκανε λόγο για μία πολιτική πράξη με νόημα. «Πρόκειται για ένα σύνθημα για δράση. Ένα κάλεσμα να διδαχθούμε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» είπε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης: Δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη
«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία με το πρόγραμμα «Δρυάδες». Υπάγουμε πλέον τα δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην υπάγονται πλέον σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και να συνεργάζονται καλύτερα με την Πολιτική Προστασία.
Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα. Θα επενδύσουμε στην απόκτηση/ενοικίαση νέων αεροσκαφών. Προχωράμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα επιχειρεί μέσα στα δάση. Αυτή η νέα ομάδα δασολόγων και δασοπυροσβεστών θα πρέπει να ενεργεί καλύτερα μέσα στο δάσος».
«Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα»
«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων»
«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι «Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγους και τους μελισσοπαραγωγούς» Συμπλήρωσε δε ότι «ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν. Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».
Τόνισε ακόμη: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».
«Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».
«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».
Επρεπε να καει το tatoi club καθαρμα για να επεφτες. Τωρα θα σε φαμε στη μαπα για εναμισι χρονο ακομα.
Συγνώμη γιατί λέει; Εφόσον όλα λειτούργησαν άψογα. Πες μας ποιος έκανε το λαθος, όνομα και παραίτηση. Τότε ισως να αρχίσουμε να κατανοούμε και νόημα της συγνώμης. Πετάει ένα συγνώμη και αυτό ήταν; Δεν είναι έτσι παλιανθρωπε. Θελουμε να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη.