Γνωστός και σαν χωριάτικο μακεδονήσι ή πετροσέλινο, ο μαϊντανός αποτελεί την γαστρονομική παρέα σχεδόν κάθε άλλης τροφής. Φυτρώνει παντού και, πέρα από την αναγκαία παρουσία του σε ένα καλό γεύμα έχει να επιδείξει σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες.
Ιστορικά αναφέρεται ότι ήταν ένα από τα συστατικά του κώνειου που ήπιε ο Σωκράτης. Η δυναμωτική όμως δράση του μαϊντανού πρωτοαναφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου αποτελούσε αναπόσπαστο συστατικό χυμών που έπιναν Ρωμαίοι μονομάχοι.
Θεωρείται ένα εξαιρετικό μυρωδικό και η θρεπτική του αξία οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως στα φλαβονοειδή apigenin και luteolin καθώς και στις βιταμίνες Α και C. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μειώνει την πίεση περισσότερο από 40%, ενώ στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διούρηση.
Επίσης φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται. Η myristicin έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και πιθανολογείται ότι είναι ο λόγος ύπαρξης των παραισθησιογόνων ιδιοτήτων της.
Ένα άλλο έλαιο του μαϊντανού, που ονομάζεται apiole ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπερβολές στην κατανάλωση απαγορεύονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για τον ίδιο λόγο.
Αντιμικροβιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες που του αποδίδονται δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.