Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 2025

Κοινοποίηση:
ΦΩΤΟ: Engin_Akyurt/pixabay.com

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για πάνω από 300.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις από το νέο έτος. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αντί της αρχικά σχεδιασμένης μισής μονάδας. Αυτή η επιπλέον μείωση θα έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 215 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 430 εκατομμύρια ευρώ.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους θα μειωθούν στο 35,66% του μισθού, από το 36,16% που ισχύει σήμερα. Η πρώτη φάση της μείωσης θα προέλθει από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα υποχωρήσει στο 4,05% από το 4,55% που είναι σήμερα. Συνολικά, η εργοδοτική εισφορά θα μειωθεί στο 21,79% από το 22,29% το 2025. Εάν υπάρξει νέα μείωση το 2027 ή νωρίτερα, η εργοδοτική εισφορά θα φτάσει στο 21,19%.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει σημαντική επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, η προηγούμενη μείωση των 4,4 ποσοστιαίων μονάδων είχε θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας, που μειώθηκε κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα.

Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ενισχύσει τα αιτήματα των εργοδοτών για μεγαλύτερη μείωση των εισφορών, καθώς θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των αυξημένων εισφορών από τους νέους, υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει επιπλέον έσοδα 324,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response