Το «ανέκδοτο» της διπλής μάσκας που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να αποκτηθεί ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό (ενώ υπάρχουν σφοδρές αμφιβολίες ακόμα και σήμερα για το αν η μάσκα προστατεύει), γρήγορα κατέρρευσε αφού κορυφαίο ιαπωνικό ινστιτούτο δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία προσθέτοντας μια ακόμη μάσκα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα από το 85% στο 89%.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να μοντελοποιήσουν τη ροή των σωματιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μασκών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN και το πανεπιστήμιο του Κόμπε.
Η χρήσης μίας χειρουργικής μάσκας, κατασκευασμένης από μη υφασμένο υλικό, είχε αποτελεσματικότητα 85% στο μπλοκάρισμα των σωματιδίων, όταν φοριέται σφιχτά γύρω από τη μύτη και το στόμα.
Προσθέτοντας μια ακόμη μάσκα από πάνω αύξησε την αποτελεσματικότητα στο 89%.
Η χρήση δύο μη υφασμένων μασκών δεν είναι χρήσιμη, επειδή ο αέρας συγκεντρώνεται λόγω της αντίστασης και προκαλεί διαρροές από τις άκρες.
«Η απόδοση της διπλής μάσκας απλώς δεν αυξάνεται», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Makoto Tsubokura.
Σε γενικές γραμμές, οι μάσκες N95 ήταν οι καλύτερες για την προστασία από τη μόλυνση, ακολουθούμενες από τις μη υφασμένες μάσκες και τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με τη μελέτη.