Μεγάλες αλλαγές στα σκαριά για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Κοινοποίηση:
ΟΑΕΔ

Ριζικές αλλαγές στα πρόγραμμα κατάρτισης σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ με κύριο στόχο την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα έχει εξασφαλιστεί 1 δισ ευρώ για 500.000 ωφελούμενους.

Αναλυτικότερα:

150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό κατάρτισης μέχρι το τέλος του 2022 και συνολικά 500.000 στο τέλος του 2025.

Επίσης προβλέπονται 131 εκ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης για 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025.
Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί 540 εκ. ευρώ για δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας.
Αναλυτικότερα:

-12.000 πρακτικής άσκησης από 18-30 ετών
– 10.000 θέσεις εργασίας 1-2 ετών για ειδικές ομάδες πληθυσμού άνεργες μητέρες ΑμεΑ, θύματα κακοποίησης
-10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών, για άνω των 45 ετών για δυτική Μακεδονία και δυτική Ελλάδα
– 15.000 θέσεις εργασίας 6μηνης διάρκειας σε τομείς υψηλής ζήτησης
– 5.000 θέσεις εργασίας απασχόληση 15 μηνών σε επιχειρήσεις σχετικές με περιβάλλον και πράσινη οικονομία
– 22.500 θέσεις εργασίας σε τοπικές οικονομίες.
Επίσης θα διατεθούν πόροι ύψους 100 εκ ευρώ για καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για 31.500 ανέργους.
Συγκεκριμένα είναι υπό σχεδιασμό νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

– Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

– Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

– Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης/επανένταξης στην αγορά εργασίας.

– Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.

– Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοικτού τύπου».

– Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ. ευρώ σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Κεντρικό ρόλο στην «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει πολλάκις ότι επεξεργάζεται δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:

– Η πρώτη αφορά στον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουμε διαπιστώσει.
– Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Πιστοποίηση
Μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος κατάρτισης των εργαζομένων, προκειμένου η πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

«Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Ήδη ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με εταιρείες παγκόσμιους κολοσσούς στο συγκεκριμένο τομέα, όπως η Google, η Cisco, Amazon.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: