Μεγάλο πρόβλημα σημειώνεται στην αγορά με τα καυσόξυλα.
Στα ξύλα στρέφονται οι καταναλωτές ως εναλλακτική λύση στη θέρμανση τον φετινό χειμώνα. Για το πρόβλημα που υπάρχει με τα καυσόξυλα μίλησε ο πρόεδρος Νευροκοπίου, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία».
«Είμαστε η μεγαλύτερη δασική έκταση στην Ελλάδα και δεν έχουμε καυσόξυλα. Αυτή τη στιγμή έχουν δεσμευθεί στο δασαρχείο τα καυσόξυλα για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων από διαφορετικές κατηγορίες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο» τόνισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
«Ως επί το πλείστον οι κάτοικοι του Νευροκοπίου είναι συνταξιούχοι και δεν θα έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι στα καυσόξυλα. Ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή του Νευροκοπίου είναι ότι είμαστε μέσα στα δάση και δεν έχουμε καυσόξυλα» είπε και πρόσθεσε «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα όλος ο κόσμος θα μπει να κόψει ξύλα γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον, δεν είναι θέμα πολυτέλειας».
Πρόεδρος Νευροκοπίου: «Δεν έχουμε ξύλα φωνάζουμε από τον Φεβρουάριο- Να βάλουν πλάτη ξανά οι υλοτόμοι»
Παράλληλα ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους υλοτόμους.
«Ελπίζουμε να μας ακούει ο κ. Αμυράς, αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους υλοτόμους. Διότι οι υλοτόμοι της περιοχής μας βάζουν πλάτη τα τελευταία χρόνια εις βάρος το δικό τους εισόδημα» σημείωσε.
«Δεν έχουμε ξύλα στο Νευροκόπι, ενώ φωνάζουμε από τον Φεβρουάριο οι εκπρόσωποι του Δήμου. Ευελπιστούμε ότι με τη νέα χρονιά θα διορθωθεί αυτό. Να βάλουν πλάτη ξανά οι υλοτόμοι, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη τη ξυλεία που χρειάζεται στο Νευροκόπι. Για τις ειδικές κατηγορίες χρειάζονται περίπου 13 χιλ. χωρικά και ακόμη δεν την έχει συγκεντρώσει το δασαρχείο. Παλεύουν κάποιοι υλοτόμοι να συγκεντρώσουν αυτή την ποσότητα. Αλλά εμείς καταναλώναμε περίπου 30 χιλ. χωρικά. Τα τελευταία 3 χρόνια δεν το κάνουν, και αυτό είναι εις βάρος της» επεσήμανε.
Για το θέμα των καυσόξυλων μίλησε και ο έμπορος ξύλων, Γιώργος Κασκαλίδης. «Aπό τον επόμενο μήνα ίσως και από τις επόμενες ημέρες κάποιες μάντρες που δεν είχαν εφοδιαστεί επαρκώς θα αρχίσουν σιγά- σιγά μια εξ αυτών να κλείνουν. Κάποιες επιχειρήσεις που ήταν πιο οργανωμένες και έχουν κάνει τα κουμάντα τους θα αντέξουν παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και έλλειψη στα καυσόξυλα» τόνισε.
Επίσης, ρωτήθηκε γιατί υπάρχει έλλειψη ξύλων στην αγορά φέτος και απάντησε: « Τα ξύλα υπήρχαν, αυτά που υπάρχουν κάθε χρόνο ίσως και περισσότερα. Μαθαίνοντας από την Άνοιξη, το καλοκαίρι ότι οι τιμές των υπολοίπων τρόπων θέρμανσης θα ακριβύνουν, είχαμε κάνει και παραπάνω προμήθειες . Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη. Άρα λείπουν ξύλα λόγω της μεγάλης ζήτησης».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ωστόσο ότι «ο κόσμος που θέλει να αγοράσει ξύλα για να ζεσταθεί, θα έχει αυτή τη δυνατότητα καθώς υπάρχουν δύο, τρεις οργανωμένες επιχειρήσεις του χώρου που πάντα είχαν ξύλα και θα εξακολουθούν να έχουν. Δεν είναι το θέμα ο κόσμος να απευθύνεται μόνο σε αυτές», τόνισε.
Στην ερώτηση πόση είναι η αναμονή για την παράδοση των ξύλων στον καταναλωτή απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την οργάνωση που έχει η κάθε επιχείρηση αλλά η αναμονή μπορεί να φτάσει και τον 1 μήνα. Αυτό που πρέπει να προσέχει ο κόσμος πλέον είναι ότι επειδή έχουν στερέψει τα ξύλα, αυτά που θα έρχονται πολλά εξ αυτών θα είναι φρέσκα ή ολόφρεσκα. Αυτά τα ξύλα είναι ακατάλληλα, δεν μπορούν να ανάψουν φωτιά δεν θα κάνουν τη δουλειά τους , δεν θα έχουν θερμική απόδοση, σημείωσε μεταξύ άλλων.