Το Internet επιλέγουν για την ενημέρωσή τους, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου, ηλικίας κάτω των 35 ετών, καθώς 7 στους 10 επιλέγουν τα social media, ενώ μόλις το 40% των νέων αυτής της ηλικίας ενδιαφέρονται για πολιτικές ειδήσεις.
Οι περισσότεροι χρήστες σε αυτές τις ηλικίες απέκτησαν σύνδεση στο διαδίκτυο ως ανήλικοι και δεν έχουν αναμνήσεις από το τοπίο της ενημέρωσης πριν από την έλευση του Διαδικτύου.
Σήμερα, οι νέοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας επιλέγουν διαδικτυακές πηγές (74%) σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ερωτηθέντες άνω των 35 (64%). Την τηλεόραση επιλέγει ως κύρια πηγή ενημέρωσης το 30% των άνω των 35 και μόλις το 18% των κάτω των 35, ενώ πολύ μικρά ποσοστά επιλέγουν το ραδιόφωνο και τον Τύπο ως την κύρια πηγή ενημέρωσης τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα sepe.gr.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το Digital News Report 2022 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσίευσε, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η διαΝΕΟσις. Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνας, οι ερωτηθέντες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να βρίσκουν ειδήσεις στο Διαδίκτυο πηγαίνοντας απευθείας στις ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Το 24% των άνω των 35 βρίσκει ειδήσεις κυρίως πηγαίνοντας απευθείας στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ μόλις το 13% των νεότερων βρίσκει ειδήσεις με αυτόν τον τρόπο. Οι νεότεροι χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν είτε να «τους βρίσκουν» οι ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (34%, έναντι 25% για τους άνω των 35), είτε να ψάχνουν για θέματα της επικαιρότητας σε μηχανές αναζήτησης (34% έναντι 26% αντίστοιχα).
Το Facebook η κύρια πλατφόρμα για ενημέρωση
Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν οι χρήστες διαφορετικής ηλικίας για την ενημέρωσή τους. Ενώ το Facebook παραμένει η κύρια πλατφόρμα για ανάγνωση και σχολιασμό ειδήσεων και στις δύο ηλικιακές ομάδες, το ένα τρίτο (34%) των νεότερων σε ηλικία προτιμά να ενημερώνεται στο Instagram (έναντι του 18% ανάμεσα στους άνω των 35).
Από την άλλη, οι μεγαλύτερες ηλικίες προτιμούν να ανταλλάσσουν συνδέσμους ειδήσεων ή να συζητούν την επικαιρότητα μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στο Viber.
Ηλικιακές διαφορές παρατηρούνται και όσον αφορά τα διαφορετικά είδη ειδήσεων. Οι νεότεροι σε ηλικία δείχνουν χαμηλότερο ενδιαφέρον για τα περισσότερα είδη ειδήσεων.
Κύρια πηγή ενημέρωσης ανά ηλικία
Μόλις το 40% των νέων ενδιαφέρονται για πολιτικές ειδήσεις
Για παράδειγμα, μόλις το 40% των νέων κάτω των 35 ενδιαφέρεται για τις πολιτικές ειδήσεις – το αντίστοιχο ποσοστό στους άνω των 35 είναι 63%. Οι διαφορές είναι πιο περιορισμένες για άλλα είδη ειδήσεων, για θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ανισότητες ή το lifestyle.
«Συνοπτικά, οι νέοι στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να πιστεύουν πως οι ειδήσεις “θα τους βρουν” σε πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Instagram και μοιάζουν λιγότερο πρόθυμοι να τις αναζητήσουν ενεργά. Επιπλέον, λίγοι νέοι και νέες πια ενημερώνονται κυρίως από την τηλεόραση», διαπιστώνει η ίδια έρευνα.