Η εικόνα ενός γλυκού σκυλιού συγκινεί πάντα και «λυγίζει» ακόμα και τον πιο σκληροτράχηλο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται κυκλώματα από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλλει η κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ.
ΑΡΣΙΣ: Κυκλώματα επαιτείας εκμεταλλεύονται ζώα προς όφελός τους
Με σκυλιά στην αγκαλιά ή ντυμένοι με ελάχιστα ρούχα και γυμνά πόδια, τρέμοντας από το κρύο, επαιτούν σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, αποτελώντας θύματα κυκλωμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Μάλιστα, τα μέλη των κυκλωμάτων έχουν «μοιράσει» και γεωγραφικά τη χώρα, αφού οι Ρουμάνοι είναι κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη.
Την «εικόνα» της επαιτείας που μεγεθύνεται ενόψει των εορτών, δίνει η ομάδα streetwork της ΑΡΣΙΣ που εντοπίζει και υποστηρίζει πιθανά θύματα εμπορίας, τα οποία φτάνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
«Η διαφορά μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αθήνας είναι ότι στην πρώτη υπάρχουν περισσότεροι Βούλγαροι στην επαιτεία- λόγω γεωγραφικής εγγύτητας- ενώ περισσότεροι Ρουμάνοι επαιτούν στην Αθήνα, φαινόμενο ωστόσο που έχει μια σταθερά και δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το μέλος της ομάδας streetwork, Νίκος Κωτούλας.
Μία ωστόσο από τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούντα από τα κυκλώματα για να προκαλέσουν την ευαισθησία των περαστικών, είναι τα… σκυλάκια. «Βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν ζωάκια, κυρίως μικρόσωμα σκυλιά ράτσας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον περαστικό. Τα δε ζώα, είναι όλα με πιστοποιητικά», αναφέρει ο κ. Κωτούλας.
ΑΡΣΙΣ: Κυκλώματα επαιτείας εκμεταλλεύονται ζώα προς όφελός τους
Τα μέλη της Δράσης της ΑΡΣΙΣ επαναλαμβάνουν κάτι που όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα υποστηρίζουν, ότι δηλαδή οι πολίτες δεν πρέπει να δίνουν χρήματα σε όσους επαιτούν γιατί έτσι συντηρούν το φαινόμενο.
Αντί χρημάτων, συμβουλεύουν αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν, να προσφέρουν νερό και φαγητό, είτε, όταν έχει κρύο, ζεστά ρούχα και κουβέρτες, οτιδήποτε γενικότερα μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά.
«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται να επαιτούν για λόγους βιοπορισμού και υπάρχουν άλλοι, που οι ενδείξεις θυματοποίησης και εκμετάλλευσης είναι πιο έντονες και ισχυρές.
Οι πολίτες, όταν συναντούν επαιτεία, αν είναι ευαισθητοποιημένοι και με “ανοιχτά” τα μάτια, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ή στην ΑΡΣΙΣ για την γνωστοποίηση του περιστατικού, ακόμη και ανώνυμα».