Η κατανάλωση κρασιού, ειδικά σε μικρές ή μέτριες ποσότητες, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιοαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Αυτή η διατροφή είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητά της σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και φυσικά κρασί.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με αυτή τη σύνδεση. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση ενός συγκεκριμένου χημικού συστατικού που ονομάζεται τρυγικό οξύ. Αυτή η ουσία βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και τα προϊόντα τους και χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης κατανάλωσης κρασιού.
Η καινοτομία αυτής της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ανίχνευση τρυγικού οξέος στα ούρα των συμμετεχόντων ως ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βασίζονται σε αυτοαναφερόμενες πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές μπορούσαν να έχουν μια πιο ακριβή εικόνα των συνηθειών των συμμετεχόντων.
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής (με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά) σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 είτε είχαν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Οι 1.232 συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έναν χρόνο μεσογειακής διατροφής.
Συνολικά παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε όσους έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση (από ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική επίδραση εξαφανίστηκε σε άτομα που έπιναν περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.
«Η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως η μεσογειακή διατροφή», παρατηρεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ραμόν Εστρούχ από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το νοσοκομείο Hospital Clinic Barcelona. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που ζούσαν σε μια μεσογειακή χώρα, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς».