Οι μειώσεις στις συντάξεις από τη νέα χρονιά φαίνεται ότι τελικά δεν θα εφαρμοστούν, ωστόσο νέες μελέτες για το ασφαλιστικό δείχνουν ότι το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.
Δύο μελέτες κάνουν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 35%.
Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με τον πληθυσμό να μειώνεται διαρκώς, αποτελεί χαριστική βολή στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έκρηξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης αποτελούν την ενεργή νάρκη στα θεμέλια του συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ετήσιες απώλειες για το ασφαλιστικό λόγο των ελαστικών μορφών εργασίας φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προκειμένου απλά να διατηρηθεί εν ζωή το ασφαλιστικό σύστημα απαιτούνται επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%.
Καθώς και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι απαιτήσεις για καταβολή συντάξεων και περίθαλψης αυξάνονται κάθε δεκαετία. Για να αντισταθμιστεί αυτό θα πρέπει, επιπλέον, έως το 2060 το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να διαμορφωθεί στα 73 χρόνια ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές (κύριες και επικουρικές) να αυξηθούν κατά 35%.
Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για μαζικές διεκδικήσεις αναδρομικών από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Μέχρι στιγμής οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει «διατάσσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία για επιστροφή των κομμένων συντάξεων και Δώρων, λόγω αντισυνταγματικότητας.
Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Ακόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι με συντάξεις 500, 700 και 900 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, ισόποσο με τη σύνταξή τους και με πλαφόν τα 800 ευρώ ετησίως.
Οι υπόλοιποι με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ διεκδικούν και τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με πολύ μεγαλύτερα ποσά.