Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πως περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την όρασή τους, λόγω μίας επιπλοκής που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα μάτια.
Η επιπλοκή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίς στην πορεία του διαβήτη.
Η σχετική έρευνα έδειξε ότι το 26% των πασχόντων από διαβήτη έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το σχεδόν 4% έχουν την πιο σοβαρή μορφή της, η οποία απειλεί άμεσα την όραση.
Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη επίπτωση που έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στις ζωές των πασχόντων. Καταδεικνύουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν οι πάσχοντες προληπτικά την όρασή τους, λένε οι ερευνητές.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται ότι το αυξημένο σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα προκαλέσει βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των ματιών.
Η συνέπεια μπορεί να είναι διόγκωση των αγγείων, διαφυγή αίματος βαθιά μέσα στο μάτι ή σχηματισμός νέων, παθολογικών αγγείων, αναφέρει η Dr. Talia Kaden, επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra, στη Νέα Υόρκη.
Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να κοστίσουν την όραση, συνεχίζει.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Όρασης & Υγείας των Ματιών (VEHSS) των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).
Όπως διαπίστωσαν, το 2021 ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω έπασχε από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η αναλογία αυτή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του 2004. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των πασχόντων από πολύ σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Αντίστοιχα, στις ηλικίες κάτω των 24 ετών διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει το σχεδόν 10% των ασθενών με διαβήτη. Το ίδιο και το 20% των ασθενών ηλικίας 25-39 ετών.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και πιθανώς η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση του διαβήτη και φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο», δήλωσε ο Dr. David B. Rein, κύριος ερευνητής του VEHSS.
«Ο φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια».
Προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο
Μολονότι η επίπτωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, η νέα μελέτη έδειξε ότι μειώνεται στην τρίτη ηλικία.
Δυστυχώς, η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι, μακροπρόθεσμα, η φτωχή ρύθμιση του σακχάρου που καταστρέφει τα μάτια, οδηγεί και σε πρόωρο θάνατο τους ασθενείς, λένε οι ερευνητές.
Και οι δύο επιστήμονες συμφωνούν ότι ο προληπτικός έλεγχος της όρασης και η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξή της.
«Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρό τους για προληπτικό έλεγχο. Αν διαγνωστεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή αν αυτή δείξει σημάδια επιδείνωσης, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα», τόνισε η Dr. Kaden.