Μελέτη: Πώς τα αυτιά μας συνδέονται με τα προϊστορικά ψάρια

Κοινοποίηση:
dagmara-dombrovska-0McPUCVa3zA-unsplash

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τα εξωτερικά αυτιά των ανθρώπων ενδέχεται να έχουν εξελιχθεί από τα βράγχια προϊστορικών ψαριών.

 

Τα πειράματα γονιδιακής επεξεργασίας υποδεικνύουν ότι ο χόνδρος που σχηματίζει τα βράγχια στα ψάρια έχει μεταναστεύσει στο κανάλι του αυτιού κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας της ανθρώπινης εξέλιξης. Επιπλέον, οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι ρίζες των εξωτερικών αυτιών μας μπορεί να εντοπίζονται σε αρχαία θαλάσσια ασπόνδυλα, όπως είναι τα καβούρια.

Αυτή η έρευνα προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με την προέλευση των εξωτερικών αυτιών, τα οποία είναι χαρακτηριστικά μόνο για τα θηλαστικά. Ο Gage Crump, καθηγητής βιολογίας βλαστικών κυττάρων και αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η εξελικτική ιστορία του εξωτερικού αυτιού ήταν μέχρι τώρα ένα άγνωστο πεδίο.

 

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι το μέσο αυτί μας – καθένα από τα οποία βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και αποτελείται από τρία μικρά οστά – προέκυψε από τα οστά των γνάθων των αρχαίων ψαριών. Αυτό το παράδειγμα της εξέλιξης που μετασχηματίζει και επαναπροσδιορίζει τις ανατομικές δομές «μας έκανε να αναρωτηθούμε αν το χόνδρο εξωτερικό αυτί μπορεί επίσης να έχει προκύψει από κάποια προγονική δομή ψαριών», δήλωσε ο Crump.

Τα εξωτερικά αυτιά μας και εκείνα των άλλων θηλαστικών είναι κατασκευασμένα από έναν υπότυπο χόνδρου που ονομάζεται ελαστικός χόνδρος. Είναι πιο εύκαμπτο από τον υαλώδη χόνδρο ή τον ινώδη χόνδρο, που υπάρχουν στην ανθρώπινη μύτη και στους δίσκους μεταξύ των σπονδύλων μας, αντίστοιχα.

Το κλειδί για τον εντοπισμό της προέλευσης των εξωτερικών αυτιών των ανθρώπων στα ψάρια ήταν η ανακάλυψη ότι ο ελαστικός χόνδρος είναι επίσης παρών στα βράγχια των ψαριών. Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response