Μελέτη: Tο αλκοόλ και το κάπνισμα προκαλούν σχεδόν τους μισούς παγκόσμιους θανάτους από καρκίνο

Κοινοποίηση:
ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μελέτη: Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates χρηματοδότησε τη μελέτη Οι ερευνητές της μελέτης καρκίνου προτείνουν λιγότερες μαστογραφίες Το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι οι αποτρέψιμοι παράγοντες κινδύνου που αποδίδονται σε σχεδόν τους μισούς παγκόσμιους θανάτους από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet την Πέμπτη, εξέτασε περιπτώσεις καρκίνου από το 2019 και διαπίστωσε ότι το 44% των θανάτων από καρκίνο προκλήθηκαν από παράγοντες κινδύνου που μπορούσαν να προληφθούν.

Οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου ήταν το κάπνισμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και ο υψηλός ΔΜΣ.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασθενείς παρουσίασαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου.

Σε όλον τον κόσμο, η μελέτη έδειξε ότι το 42% των ετών ζωής προσαρμοσμένων στην αναπηρία ή των χρόνων υγιούς βίου που χάνει ένα άτομο λόγω καρκίνου, αποδίδονται επίσης σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου διέφεραν όταν προσαρμόστηκαν στα εισοδηματικά κλιμάκια ορισμένων περιοχών.

Για τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, το μη ασφαλές σεξ ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, ενώ οι περιοχές με υψηλότερο εισόδημα παρουσίασαν τους αρχικούς τρεις παγκόσμιους παράγοντες κινδύνου.

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν και αποδίδονται σε παγκόσμιους καρκίνους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το έργο Παγκόσμιο Βάρος Νόσων του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας για την ανάλυση παγκόσμιων θανάτων και αναπηριών από καρκίνο.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι σήμερα για τον προσδιορισμό της παγκόσμιας επιβάρυνσης του καρκίνου που αποδίδεται σε παράγοντες κινδύνου και συμβάλλει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που στοχεύει στην εκτίμηση της επιβάρυνσης που αποδίδεται στον κίνδυνο για συγκεκριμένους καρκίνους σε εθνικό, διεθνές επίπεδο και παγκοσμίως», δήλωσαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στη μελέτη.

«Αν και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου δεν μπορούν να προληφθούν, οι κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν σε επίπεδο πληθυσμού για να υποστηρίξουν ένα περιβάλλον που ελαχιστοποιεί την έκθεση σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η πρωτογενής πρόληψη ή η πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου είναι μια ιδιαίτερα οικονομικά αποδοτική στρατηγική, αν και πρέπει να συνδυαστεί με πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φόρτου του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών δευτερογενούς πρόληψης, όπως προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και διασφάλισης αποτελεσματικής ικανότητας διάγνωσης και να θεραπεύσoυν όσους έχουν καρκίνο».

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι κυβερνητικές πολιτικές όπως η υψηλή φορολογία και η ρύθμιση των προϊόντων καπνού σημειώνουν «ουσιαστική πρόοδο».

«Οι παράγοντες κινδύνου συμπεριφοράς επηρεάζονται έντονα από το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι άνθρωποι και τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να κατηγορούνται για την ασθένειά τους», διευκρίνισαν οι ερευνητές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: