Η χήρα του Χαβιέρ Βαλδές Κάρδενας, γνωστού Μεξικανού δημοσιογράφου και συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε δολοφονηθεί το 2017, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η μεξικανική δικαιοσύνη καταδίκασε μέχρι τώρα μόνο τον πιο «αδύναμο κρίκο» σε αυτή την υπόθεση.
«Ο Κοάλα είναι ο αδύναμος κρίκος μιας ολόκληρης αλυσίδας συνεργών», επισήμανε η χήρα, η Γκρισέλδα Τριάνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κουλιακάν (βορειοδυτικό Μεξικό).
«Κοάλα» είναι το παρατσούκλι του Εριμπέρτο Πίκος Μπαράσα, ο οποίος καταδικάστηκε προχθές Πέμπτη να εκτίσει 14 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη για τον ρόλο του — ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου διαφυγής — στη δολοφονία του δημοσιογράφου, που διαπράχθηκε την 15η Μαΐου 2017.
«Δεν έχει αποδοθεί πλήρως δικαιοσύνη», τόνισε η χήρα του Βαλδές.
Οι άνθρωποι που σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν οι βασικοί αυτουργοί είναι ο Λουίς Ιλδεφόνσο Σάντσες και ο Χουάν Φρανσίσκο Πίκος Μπαρουέτο.
Η δολοφονία του συνιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτη της καθημερινής εφημερίδας La Jornada, ο οποίος απέκτησε φήμη λόγω των ερευνών του για τον υπόκοσμο και τη διακίνηση ναρκωτικών, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα και διεθνώς.
Η δίκη του Πίκος Μπαράσα ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, αφού προσέφερε τη συνεργασία του στην έρευνα.
«Αυτή η σύντομη δίκη άφησε στους γιους μου και σ’ εμένα γλυκόπικρη γεύση», είπε η Γκρισέλδα Τριάνα, καθώς «δεν υπήρξε ομολογία».
Η χήρα είναι βέβαιη ότι η δολοφονία του Βαλδές διατάχθηκε από τον Νταμάσο Λόπες Σεράνο, διακινητή ναρκωτικών τον οποίο είχε κάνει έξαλλο ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό γι’ αυτόν άρθρο της Riodoce. Ο Λόπες Σεράνο είναι το τρέχον διάστημα έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.
Στον Χουάν Φρανσίσκο Πίκος Μπαρουέτο προσφέρθηκε η δυνατότητα να ομολογήσει με αντάλλαγμα 21 χρόνια κάθειρξη εάν κατέθετε ότι ο Λόπες Σεράνο ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Αρνήθηκε και αναμένει να δικαστεί με τη σειρά του. Αντιμετωπίζει ποινή από 22 ως 50 χρόνια κάθειρξη.
Ο Χαβιέρ Βαλδές δολοφονήθηκε ενώ έβγαινε από το γραφείο του μετά τη δημοσίευση ερευνών του για την επιρροή που είχαν στη γενέτειρά του δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπως αυτό του Ελ Τσάπο, κατά κόσμο Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, φυλακισμένου στις ΗΠΑ.