Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε μια γυναίκα στο Μεσολόγγι, έπειτα από μήνυση του πρώην συζύγου της, ο οποίος την κατηγόρησε για ψευδή καταμήνυση.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2019, όταν η γυναίκα κατηγόρησε ψευδώς τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του τετράχρονου τότε παιδιού τους. Το ζευγάρι είχε χωρίσει από τότε που το παιδί ήταν περίπου 1,5 έτους, με την επιμέλεια να έχει αποδοθεί στη μητέρα και τον πατέρα να έχει καθορισμένα δικαιώματα επικοινωνίας βάσει δικαστικής απόφασης.
Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση φαινόταν φυσιολογική μέχρι τη χρονιά εκείνη, όταν το παιδί, επιστρέφοντας από ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του πατέρα του, έκανε μια κίνηση που η μητέρα θεώρησε ότι παρέπεμπε σε σεξουαλική συμπεριφορά. Όταν το ρώτησε γιατί το κάνει, εκείνο απάντησε πως «το ίδιο κάνει και ο μπαμπάς». Η γυναίκα δήλωσε πως αρχικά προσπάθησε να διερευνήσει το θέμα μέσω ειδικών, πριν προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στις αρχές.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν, σύμφωνα με τη μητέρα, παρόμοιο περιστατικό συνέβη ξανά. Τότε, αποφάσισε να απευθυνθεί στην αστυνομία και τον εισαγγελέα, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε και αντί να διευκολυνθεί ώστε να εξεταστεί το παιδί από παιδοψυχολόγους και ιατροδικαστή, αντιμετώπισε εμπόδια.
Η καταγγελία της δεν περιορίστηκε μόνο στον πρώην σύζυγο, αλλά συμπεριέλαβε και μέλη της οικογένειάς του, όπως τον πατέρα του – δικηγόρο με πολιτική παρουσία στην Αιτωλοακαρνανία – τη μητέρα του (συνταξιούχο δικηγόρο) και τη νέα σύζυγό του. Η συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία, ωστόσο, αφορούσε αποκλειστικά την κατηγορία προς τον πατέρα του παιδιού.
Ο κατηγορούμενος πατέρας, που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, δεν έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε όμως από τον δικηγόρο πατέρα του και τον επίσης δικηγόρο αδελφό του.
Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν πως η μητέρα είχε διαδώσει δημοσίως ότι ο πρώην σύζυγός της είχε κακοποιήσει το παιδί, ενώ η πλευρά του πατέρα παρουσίασε έγγραφα και γνωματεύσεις που, σύμφωνα με αυτούς, αποδεικνύουν πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό. Υποστήριξαν ότι το παιδί είχε οδηγηθεί να κάνει τις σχετικές δηλώσεις υπό την καθοδήγηση της μητέρας.
Η γιαγιά του παιδιού κατέθεσε πως, μετά την καταγγελία, η μητέρα μετακόμισε με το παιδί σε άλλη πόλη, διακόπτοντας κάθε επαφή με την οικογένεια του πατέρα. Σημειώνεται πως ο πατέρας είχε κερδίσει δικαστικά το δικαίωμα συνεπιμέλειας, όμως η επικοινωνία με το παιδί δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.
Το δικαστήριο έκρινε τη μητέρα ένοχη για ψευδή καταμήνυση, καθώς η καταγγελία της είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή του πρώην συζύγου της, πλήττοντας την υπόληψή του και διαταράσσοντας τη σχέση του με το παιδί. Ωστόσο, απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Πρεπει να τούς ρωτατε και τι ψηφιζουν για να ειναι ολοκληρωμενο το προφιλ τής δικογραφιας