Για πρώτη φορά το δεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία προηγείται του LREM, του κόμματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που διεξήχθη ενόψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019 και σηματοδοτεί την επέλαση της Δεξιάς και στην χώρα αυτή μετά την Βραζιλία.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς σε λίγους μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές και συνεπώς μια νίκη της Λεπέν σε αυτές θα φέρει εξελίξεις και εντός της Γαλλίας αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Μην ξεχνάμε ότι ήδη οι πολιτικές της Α.Μέρκελ «τιμωρήθηκαν» στην Γερμανία και την οδήγησαν σε αναγκαστική «συνταξιοδότηση».
Τα δεξιά κόμματα συνολικά έχουν προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει το κεντρώο “Η Δημοκρατία Μπροστά” (LREM) να λαμβάνει το 19% της πρόθεσης ψήφου από 20% στα τέλη Αυγούστου, ενώ το δεξιό κόμμα (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο, της Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 21% από 17% που είχε πρωτύτερα.
Η τάση είναι ανοδική και δείχνει η Μ.Λεπέν να έχει πολιτικό «ρεύμα». Άλλωστε οι Γάλλοι έχουν απογοητευτεί από την επιλογή Μακρόν.
Μαζί με το 7% που λαμβάνει το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και 1% για καθένα από τα κόμματα “Frexit”–υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ– υπό τον πρώην σύντροφο της Λεπέν, τον Φλοριάν Φιλιπό, και τον Φρανσουά Ασελινό, τα κόμματα της δεξιάς λαμβάνουν ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, από 25% που είχαν στα τέλη Αυγούστου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων στις 30 και 31 Οκτωβρίου, των οποίων ζητήθηκε η πρόθεση ψήφου στην περίπτωση που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.
Το συντηρητικό κόμμα “Οι Ρεπουμπλικάνοι” (LR) υπό τον Λοράν Βοκιέ υποχώρησε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 13%, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπότακτη Γαλλία” υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν υποχώρησε από 14% στο 11%.
Η πτώση αυτή καταγράφεται μετά τις έντονες επικρίσεις σε βάρος του Μελανσόν, όταν αυτός προπηλάκισε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια εφόδου στα γραφεία του κόμματος η οποία έγινε στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς.
Σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu που δημοσιεύτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα κόμματα του Μακρόν και της Λεπέν συγκέντρωναν περίπου 21% το καθένα, το συντηρητικό LR ήταν στην τρίτη θέση με 14% και η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Μελανσόν τέταρτη, με 12,5%.
Δημοσκόπηση του Ifop τον Μάιο έδειχνε το LREM να αναδεικνύεται νικητής των ευρωεκλογών με 27% και να προηγείται της δεξιάς που λάμβανε 17%, αλλά και του ίδιου του Μακρόν που είχε λάβει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2017.
Οι ευρωεκλογές εξελίσσονται στην μεγάλη ευκαιρία των απανταχού δεξιών σχηματισμών που θέλουν να σταματήσουν τη μετανάστευση και την παγκοσμιοποίηση που τόσα δεινά έχουν φέρει στους λαούς του πλανήτη στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας μιας «ανθρωπομάζας» χωρίς χαρακτηριστικά η οποία θα είναι απόλυτα ελέγξιμη από κάποιο είδος παγκόσμιας ελίτ.
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν ποιος θα ηγείται των μεγάλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της δημόσιας διοίκησης της ένωσης, και επίσης είναι σημαντικός δείκτης για το τι επιθυμούν τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.
Δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε τη δημοτικότητα του Μακρόν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την εκλογή του το 2017, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την πολιτική του.
Η φήμη του Μακρόν έχει πληγεί μετά την ξαφνική αποχώρηση δύο σημαντικών υπουργών του και ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι σε σχέση με έναν σωματοφύλακά του. Η σταθερά υψηλή ανεργία, οι μεγάλοι φόροι και οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα ενισχύουν τη γενική αίσθηση δυσαρέσκειας.
καιρός ειναι όλοι οι δημοσιογραφοι να σταματήσουν να λενε αριστερά και δεξιά , αυτα πλέον έχουν τελειώσει , σήμερα μιλάμε για αυτούς που θέλουν την παγκοσμιοποιηση και για αυτούς που δεν την θέλουν