Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε περισσότερα από 12,7 δισ. κυβικά μέτρα από τη Ρωσία και 12,3 δισ. κυβικά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή του Ρωσικού Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Dmitri Birichevski, η Ρωσία προμηθεύει τώρα το 15% του συνολικού όγκου φυσικού αερίου που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό παρά το γεγονός ότι το REPowerEU της ΕΕ θεσπίστηκε τον Μάιο του 2022 για να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και να την αποκόψει από τη ροή των ενεργειακών κερδών της.
Ο Birichevski σημείωσε, ειδικότερα, το γεγονός ότι η Γαλλία εισήγαγε 4,4 δισ. κυβικά μέτρα υγρού φυσικού αερίου (LNG) το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπερδιπλάσιο από τα περίπου 2 δισ. που εισήγαγε το 2023.
Η Νορβηγία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, αφού προμήθευσε την ΕΕ με 23,9 δισ. κυβικά μέτρα το δεύτερο τρίμηνο.
Πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία κατείχε την πρώτη θέση.
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν εισάγει πλέον φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη το κάνουν ξεκάθαρα.
Ενόψει των ανανεωμένων απαιτήσεων να τερματιστούν οι ρωσικές εισαγωγές και να αποπληρωθεί το κόστος πολέμου, ο εκπρόσωπος της ενεργειακής πολιτικής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) πρότεινε στην ΕΕ «να πληρώσει ένα σταθερό ποσό βοήθειας και προμηθειών όπλων στην Ουκρανία για κάθε κυβικό μέτρο εισαγόμενων Ρωσικό αέριο».
Το θέμα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ήταν ένα συνεχιζόμενο έπος, με αναφορές για αποστολές από τη Ρωσία να ξεπλένονται ουσιαστικά μέσω άλλων χωρών και αγωγών για να αποφευχθεί η σφραγίδα ως «ρωσική».
Αυτά τα νέα δεδομένα έρχονται μπροστά σε τουλάχιστον 14 πακέτα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το οποίο απαγορεύει συγκεκριμένα τη διαμετακόμιση ρωσικού LNG.