Μια μη κυβερνητική οργάνωση γνωστοποίησε το Σάββατο ότι διέσωσε στη Μεσόγειο 59 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης και ότι το πλοίο της κατευθύνεται προς τη Βαρκελώνη, αφού ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση το σκάφος να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.
Η ισπανική ΜΚΟ ProActiva Open Arms ανέφερε μέσω Twitter ότι το σκάφος της, με τους 59 διασωθέντες, κατευθύνεται προς «ασφαλές λιμάνι». Αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια το πλοίο της να ελλιμενιστεί στη Βαρκελώνη, προσθέτοντας πως αναμένει το σκάφος να φθάσει στην πόλη την Τετάρτη.
«Παρά τα εμπόδια, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη ζωή των αόρατων ανθρώπων. Οι αφηγήσεις τους για το τι βίωσαν στη Λιβύη φέρνουν τρόμο», τόνισε η οργάνωση.
Σύμφωνα με στέλεχος της ProActiva Open Arms, ανάμεσα στους ανθρώπους που σώθηκαν από το πλοίο της είναι Παλαιστίνιοι, αλλά και Σύροι.
Ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει μέσω Facebook νωρίτερα ότι το σκάφος της ProActiva Open Arms έφθασε στο πλεούμενο των μεταναστών και τους διέσωσε πριν από το λιβυκό λιμενικό εντός της περιοχής λιβυκής ευθύνης ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης.
«Το κοντινότερο λιμάνι είναι η Μάλτα, η οργάνωση και η σημαία (του πλοίου της) είναι ισπανικές: μπορούν να ξεχάσουν την ιδέα να αφιχθούν σε ιταλικό λιμάνι», έγραψε.
Την προηγουμένη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προειδοποίησε ότι τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά «όλο το καλοκαίρι» για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φαρούτζα αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Σαλβίνι, διαβεβαιώνοντας ότι οι μετανάστες διασώθηκαν σε μια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και το ιταλικό λιμάνι Λαμπεντούζα. «Σταματήστε να διασπείρετε ανακριβείς πληροφορίες και να ανακατεύετε τη Μάλτα χωρίς κανέναν λόγο», απαίτησε μέσω Twitter.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σκάφος μιας γερμανικής ΜΚΟ, το Lifeline, αφίχθη στη Μάλτα με 233 μετανάστες που είχε διασώσει, έπειτα από μια οδύσσεια διάρκειας μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από εντάσεις. Ωστόσο ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έκανε λόγο για μια χειρονομία που δεν θα επαναληφθεί, μια ad hoc λύση, όπως σημείωσε.
Έπειτα από εβδομάδες έντασης, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή σε έναν συμβιβασμό που μεταξύ άλλων προβλέπει να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός Ευρώπης, για να αποθαρρύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, αλλά και «κλειστά κέντρα» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο ωσότου ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεών τους.
Την Παρασκευή, τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο άλλου ενός πλεούμενου με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.
Η τραγωδία ανέβασε κι άλλο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, όπου κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι φέρει ευθύνες εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζει τις ΜΚΟ, και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος να σώζονται ζωές είναι να προλαμβάνονται οι αποπλεύσεις από τη Λιβύη. «Όλο λιγότεροι αναχωρούν, τόσο λιγότεροι πεθαίνουν», πέταξε ο Σαλβίνι.