“Μεταφέρονται” τα ελληνοτουρκικά στη Λιβύη: Εγκαινιάστηκε το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη

Κοινοποίηση:
159c83e6f6a04c479ebdc58b6f6f490a

Με λαμπρότητα και με την παρουσία της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, εγκαινιάστηκε σήμερα το ελληνικό γενικό προξενείο στην πόλη αυτή της Ανατολικής Λιβύης. Το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη είναι το πρώτο που επαναλειτουργεί σε αυτή την πόλη μετά την πρόσφατη περίοδο αναταραχής στη Λιβύη.

Σε χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που η παρουσία του σήμερα στη Βεγγάζη συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του πρώτου Προξενείου που θα λειτουργήσει στην πόλη. “Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε προξενική εκπροσώπηση στη Βεγγάζη, ορόσημα που επιβεβαιώνουν, διευρύνουν και συμπληρώνουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών”, διαμήνυσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα. “Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται”, προσέθεσε.

Ακολούθως, ο Κ. Φραγκογιάννης έκανε αναφορά στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή, καθώς πριν από 27 αιώνες οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν στην Κυρηναϊκή, στα παράλια της Λιβύης και εστίασε στh διαχρονική συνεργασία της χώρας μας με τη Λιβύη. “Η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής”, ανέφερε.

Επίσης, εστίασε στην “ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική” θέση της στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη, είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με σκοπό την αναθέρμανση και επανεκκίνηση των σχέσεων μας, η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με σκοπό τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εκατέρωθεν υψηλού επιπέδου επισκέψεις – του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του Προέδρου Μένφι στην Αθήνα –, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεων μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες στην Τρίπολη και σήμερα στη Βεγγάζη, είπε πως ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. “Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού”, συμπλήρωσε.

Απέδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς, όπως είπε, αυτό θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών, ανέφερε πως έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη φιλοδοξία το Γενικό Προξενείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Λιβύη.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες της περιοχής, που άντεξαν τις δυσκολίες και κακουχίες και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, προσέθεσε. “Η λειτουργία του Γενικού Προξενείου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για εσάς” είπε και έστειλε το μήνυμα: “Η Ελλάδα επέστρεψε στη Λιβύη και θα παραμείνει”.

Καταληκτικά, ευχήθηκε στον νέο Γενικό Πρόξενο Αχιλλέα Ρακίνα, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη δύσκολή αποστολή που αναλαμβάνει και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξη και συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: