Μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ εξετάζει η Λιθουανία

Κοινοποίηση:
isr12

Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνιάλις δήλωσε χθες Τρίτη ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ να μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στην περίπτωση που επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο στη χώρα του.

Κατ’ αυτόν, η μεταφορά της πρεσβείας θα βελτίωνε τις σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ, για το Βίλνιους εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας της Λιθουανίας έναντι της γειτονικής Ρωσίας.

«Θα έδινε νέα ώθηση στις σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στο πεδίο της ασφάλειας, όσο και σε αυτό του εμπορίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σκβερνιάλις, ο οποίος μόλις άρχισε την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

«Επίσης, θα στέλναμε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι εταίρος μας, όχι απλά στα λόγια», αφού «θα παίρναμε το μέρος τους σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα», πρόσθεσε.

Η απόφαση για την ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας της Λιθουανίας εναπόκειται στην κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται επίσης το πράσινο φως της λιθουανικής προεδρίας.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που αναγνώρισε ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, σήμανε μια ρήξη με τη διεθνή συναίνεση δεκαετιών, βάσει της οποίας το τελικό καθεστώς της πόλης πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Πολιτικοί ηγέτες τόσο της Τσεχίας όσο και της Ρουμανίας έχουν επίσης αναγγείλει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι πρεσβείες των δύο χωρών στην Ιερουσαλήμ, πάντως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι σήμερα.

Η Ε.Ε. στο σύνολό της επιμένει στη θέση ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να το διαπραγματευθούν και να το ορίσουν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι.

Ο Σκβερνιάλις έκρινε χθες Τρίτη πως η χώρα του «δεν πρέπει να φοβάται να διαχωρίσει τη θέση της από [εκείνη] των γειτόνων της», διαβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς δεσμοί στα πεδία του πολιτισμού και της ασφάλειας σημαίνουν πως το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Λιθουανίας.

Η ανάμνηση της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που ζούσε στη Λιθουανία πριν εξολοθρευτεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αλλά και η ευθυγράμμιση του Βίλνιους με την Ουάσινγκτον έχουν μετατρέψει τη χώρα αυτή σε έναν από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ στους κόλπους της Ε.Ε.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους αντέδρασε χθες βράδυ στις δηλώσεις του Σκβερνιάλις διαβεβαιώνοντας ότι δεν συνεπάγονται ουδεμία αλλαγή στην επίσημη πολιτική του Βίλνιους, αφού εκφράστηκε «ως υποψήφιος για την προεδρία, όχι ως πρωθυπουργός».

«Η επίσημη θέση της Λιθουανίας δεν έχει αλλάξει: το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί διά της οδού των διαπραγματεύσεων και τα δύο μέρη οφείλουν να απόσχουν από μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σκβερνιάλις, ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Γκιτάνας Ναουσέντα και η πρώην υπουργός Οικονομικών Ινγκρίντα Σιμονίτε προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Λιθουανία σε δύο γύρους, τη 12η και την 26η Μαΐου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: