Δέος και έκπληξη προκάλεσε τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου η πτώση ενός μετεώρου που έγινε ορατό στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως αναφέρει το korinthostv.
Ο Θοδωρής Κολυδάς, έκανε μία ανάρτηση με αφορμή τη λάμψη του μετεωρίτη, την οποία κατέγραψε τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/2), κάμερα στον Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών, στο Μενίδι.
Μετέωρο σήμερα τα ξημερώματα δυτικά
«Στην πρωινή μας ενημέρωση για τον καιρό συζητήσαμε μεταξύ άλλων και τις αναφορές που είχαμε από ορισμένους πιλότους για μια μεγάλη λάμψη που είδαν πάνω από την χώρα μας γύρω στα ξημερώματα.
Αδιάψευστος μάρτυρας το video που τράβηξε η Web Camera του καλού φίλου κ. Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή που είναι ενσωματωμένη στον Μετεωρολογικό του σταθμό meteoacharnes.gr στο Μενίδι», ανέφερε αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς.
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά η λάμψη έγινε ορατή από την κεντρική Ελλάδα. «Για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Τις πρώτες βραδινές είναι μικρότερες.
Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται», συνέχισε και τόνισε ότι μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο.
Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7.
Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης», κατέληξε ο κ. Κολυδάς.